Ce zici de un weekend altfel, un weekend colorat, relaxat şi bogat în fructe şi legume? Eu îţi propun să-ţi răsfeţi simţurile şi să te bucuri de rezultate: de vineri până luni vei cântări cu 3 kg mai puţin!
Şi iată cum vom face: începem dieta din ziua de vineri şi o ţinem până duminică, inclusiv! Fiecare prânz sau cină va conţine legume de o singură culoare – roşu, verde sau galben. Ordinea o alegi tu. Dacă ai ales întâi verde, de exemplu, în ziua respectivă vei avea la prânz o mâncare din legume verzi, dar, atenţie, la cină va trebui să alegi un meniu roşu sau galben. La micul dejun şi la gustarea de după-masă vei combina de fiecare dată fructe din cele trei categorii de culori. şi, pentru că ai nevoie de proteine, de două ori pe zi ai voie să mănânci brânză de vaci sau iaurt, ambele degresate. Cu acest plan mergi la sigur.
MICUL DEJUN – momentul fructelor
Dimineaţa, bucură-te de gustul şi de beneficiile fructelor. Important este să fie de toate culorile. De exemplu o felie de pepene roşu, o jumătate de banană şi un măr. în total nu trebuie să depăşească 250 g. Taie-le bucăţele, pune-le într-un bol, iar deasupra poţi stoarce o lămâie. Dacă vrei, poţi lua acum şi prima porţie de proteine, un iaurt sau 100 g de brânză de vaci degresată.
GUSTAREA – porţii de legume
în fiecare zi va trebui să alegi o altă culoare pentru legumele pe care le consumi ca gustare. Acestea trebuie să câtărească 200 g şi se consumă crude. Morcovii, fâşiile de ardei gras şi roşiile sunt ideale pentru această gustare din zi.
PRÂNZUL – o supă săţioasă
în fiecare zi vei consuma la prânz o supă din legume, de fiecare dată de altă culoare. De exemplu: vineri broccoli, sâmbătă sfeclă roşie, duminică dovleac. Curăţă 300 g din legumele alese, taie-le bucăţele, căleşte-le cu o lingură de ulei de măsline, apoi pune-le la fiert cu sare şi puţin ardei iute. La sfârşit adaugă verdeaţă.
Alege 250 g de fructe de diferite culori şi prepară o salată, peste care storci zeama de la o jumătate de lămâie. Poţi combina de exemplu mere cu struguri şi kiwi.
CINA – deliciu cu legume
Alege în fiecare zi o altă culoare pentru legumele de la cină. De exemplu, poţi căli în ulei de măsline 200 g de morcovi. Adaugi 100 g de dovleac tăiat bucăţi şi condimentezi cu sare şi piper. Adaugi o lingură de susan şi laşi două minute la foc. Pentru sos, amesteci 100 g de iaurt degresat cu mărar, pătrunjel şi sare.
Cumpără doar fructe şi legume de calitate, dacă se poate direct de la producător. Spală-le bine înainte de a le consuma sau de a le găti şi nu le ţine la foc mai mult decât este necesar, ca să-şi păstreze vitaminele.
Tabelul culorilor
Iată câteva din fructele şi legumele pe care le poţi consuma în această dietă, combinându-le corect. Culoarea ROŞU > Legumele recomandate: roşii, ardei gras roşu, ardei iute roşu, vinete, ridichi, sfeclă roşie, varză roşie. Fructele recomandate: mere roşii, prune, pepene, struguri roşii, căpşuni, fructe de pădure. Culoarea VERDE > Legumele recomandate: varză, broccoli, fasole verde, salată, ardei gras verde, castraveţi, spanac, dovlecei, gulii, mazăre. Fructele recomandate: mere verzi, pere, kiwi, struguri albi. Culoarea GALBEN/PORTOCALIU > Legumele recomandate: dovleac, ardei gras galben/portocaliu, morcovi, porumb. Fructele recomandate: banane, ananas, caise, grepfrut, pepene galben, piersici, lămâi.