Dieta care îţi dă energie şi te ajută să slăbeşti

.

Eşti într-o permanentă alergătură, care-ţi solicită organismul peste măsură: serviciul, copiii, treburile gospodăreşti…
Iată câteva sfaturi şi alimente care îţi vor acorda un plus de energie şi te vor ajuta să slăbeşti.

Acordă atenţie carbohidraţilor

Un regim alimentar care nu include suficienţi carbohidraţi poate slăbi organismul. Pentru a evita scăderea nivelului de energie consumă multe cereale, paste şi pâine integrală – excelente surse de carbohidraţi.

„Gustă” din puterea magneziului!

Este inamicul numărul 1 al stărilor de oboseală şi epuizare. Îl găseşti în tofu, seminţele de floarea-soarelui şi susan, legume, cereale nerafinate, avocado şi banane. Nu te baza pe simplul fapt că dacă ai luat o masă copioasă, aceasta îţi va asigura şi nivelul optim de energie, necesar pentru întreaga zi. Contează valoarea nutritivă a alimentelor pe care le-ai consumat!
De asemenea, momentul în care le consumi este la fel de important ca şi calitatea lor. Cea mai  mare atenţie trebuie să o acorzi micului dejun, deoarece acesta îţi va stabili starea de dispoziţie de dimineaţă. Într-adevăr, ponderea micului dejun este crucială pentru sănătatea organismului şi nu trebuie să uiţi de el, însă la fel de benefice sunt şi gustările dintre mese.

„Pompează” fier!

Oboseala fizică şi mentală poate fi cauzată şi de un deficit de fier în organism. Fierul nonheminic îl poţi lua din cereale, fructe, legume etc., însă biodisponibilitatea îi este destul de scăzută (organismul absoarbe doar 5%). În schimb, fierul heminic asigură o absorbţie crescută cu până la 25%. Poţi să măreşti con-sumul de fier heminic incluzând în dietă carnea roşie, măruntaiele, gălbenuşul de ou şi peştele.

Nu uita de vitamina C!

Pentru a favoriza absorbţia fierului în organism, nu uita să iei vitamina C. O găseşti mai ales în citrice, kiwi, broccoli, ardei, conopidă şi varză de Bruxelles.

Aşa îţi menţii energia…

Sugestii de gustări pentru a-ţi menţine energia pe parcursul
unei întregi zile:
– o cană cu fructe uscate amestecate cu o cană de oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, arahide);
– un măr şi unt de arahide;
– o banană şi unt de arahide;
– felii de portocală şi o felie de brânză degresată;
– o cană de lapte degresat cu cereale integrale;
– o felie de şuncă şi una de pâine integrală;
– o cană de năut, bucăţi de roşii şi castraveţi amestecate cu 2 linguri de ulei de măsline;
– o jumătate de baghetă din făină integrală de grâu şi 2 linguri de hummus (pastă de năut);
– un ou fiert şi o felie de pâine integrală;
– o cană de brânză de vaci degresată cu o cană de ananas;
– o conservă de ton în apă şi o felie de pâine integrală.

Ce trebuie să eviţi

1 Să sari peste mese sau gustări.
2 Să consumi alimente prăjite sau prea bogate în grăsimi (de exmplu, cartofii prăjiţi, ceapa prăjită, peştele prăjit).
3 Să consumi chips-uri şi diferite sosuri.
4 Să bei alcool, cafea, băuturi carbogazoase; le poţi înlocui cu lapte, suc de roşii, grepfrut, portocale.
5 Să mănânci pâine albă, biscuiţi, orez alb.
6 Zaharurile rafinate, inclusiv mierea de albine.

Întăreşte-ţi sistemul imunitar

Trăiască usturoiul (atât crud, cât şi capsulele cu extract de usturoi) şi proprietăţile antivirale ale alicinei, un ingredient activ din usturoi! Pentru a-i intensifica efectele benefice, adaugă-l în mâncarea gătită abia după o iei de pe foc.

Băuturi energizante

â–º 4-5 curmale tăiate bucăţele
â–º o cană de lapte degresat
â–º un vârf de linguriţă de scorţişoară pudră
Amestecă ingredientele şi consumă-le la temperatura dorită.
â–º 1/2 linguriţă lemn dulce măcinat.
â–º 250 ml de apă
â–º o lingură de chimen
Fierbe apa, pune-o într-un termos şi apoi adaugă celelalte ingrediente.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton