Dieta DASH, cea mai sănătoasă cură de slăbire

.

A fost gândită ca o metodă de a reduce tensiune arterială, dar e utilă şi pentru slăbire. Dieta DASH te ajută să atingi greutatea ideală, să fii mai sănătoasă şi în formă.
Dieta DASH a fost votată de mai multe comisii din SUA şi din lume, ca fiind cel mai sănătos regim alimentar. Pentru că este un regim echilibrat, care scade riscul de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral, pietre la rinichi, diabet de tip II. Iar cireaşa de pe tort este că ajută la slăbire.

Cum funcţionează dieta DASH

Este dieta care se recomandă în SUA pacienţilor cu hipertensiune sau pre-hipertensiune arterială pentru că  este săracă în sodiu. De aici vine şi numele DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension (metode alimentare de a opri hipertensiunea). A fost gândită în urma unor cercetări serioase, ca metodă de a reduce tensiunea arterială fără a fi nevoie de medicamente.

Dar fiind o dietă bogată în fructe şi legume nu lasă loc pentru alimentele cu multe calorii. Sunt interzise dulciurile, grăsimile animale, făinoasele procesate. Nu este o dietă foarte restrictivă, deci nu vei avea de a face cu foamea. Totuşi, nu este uşor de ţinut în ziua de azi, când tentaţiile sunt la tot pasul.

În ce constă dieta DASH

Există anumite categorii de alimente permise, dar în anumite proporţii:

– Cereale integrale, 6 porţii pe zi
– Fructe, 4 porţii pe zi
– Legume, 4 porţii pe zi
– Lactate degresate sau semi-degresate, 2 porţii pe zi
– Carne slabă, peşte, sau ouă, 1,5 porţii pe zi
– Nuci, seminţe, alune, o porţie pe zi

Ce înseamnă o porţie. În cazul cerealelor, o porţie înseamnă o felie de pâine normală sau o jumătate de ceaşcă de cereale pentru mic dejun. Pentru fructe şi legume, o porţie are mărimea pumnului tău, de exemplu un măr cât pumnul tău, o portocală, o roşie, etc. Pentru carne, o porţie este cât palma ta fără degete. O porţie de alune sau seminţe însemnă atât cât poţi ţine într-un pumn. Iar în cazul lactatelor, o porţie înseamnă un iaurt mic.

Exemplu de meniu pentru dieta DASH

Mic dejun – 2 felii de pâine, un iaurt mic, un măr
Gustare – o portocală
Prânz – 2 roşii, un piept de pui, 2 felii de pâine
Gustare – un pumn de migdale
Cina – 2 castraveţi, o bucată mică de peşte, o felie de pâine
Gustare – un iaurt mic, un măr

Desigur, poţi să-ţi creezi propriul meniu în funcţie de preferinţe şi să încerci diverse reţete cu alimentele permise. Este permis uleiul vegetal pentru gătit, dar este interzisă prăjirea alimentelor. Legumele şi fructele pot fi consumate crude sau gătite, la abur, la cuptor, compot etc.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale