Prunele sunt foarte sănătoase, conţin antioxidanţi şi ajută digestia. Iată de ce poţi să slăbeşti sănătos cu dieta cu prune. Iată de ce sunt bune prunele şi vezi câteva reţete care îţi oferă o digestie de invidiat.De ce sunt bune prunele pentru sănătateProtejează inima şi întreg sistemul cardiovascular prin conţinutul ridicat de potasiu. O prună conţine circa 113 mg potasiu, care îţi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular.Prunele te apără şi de cancer, datorită pigmentului albastru din ele, care este dat de un antioxidant vegetal numit antocianină.Fiecare prună conţine circa un gram de fibre, ceea te ajută să ai o digestie de vis, te scapă de constipaţie şi te ajută să elimini substanţele nocive din organism. Pentru că prunele te ajută să lupţi cu constipaţia şi hemoroizii, datorită conţinutului mare de fibre, ele sunt şi un bun adjuvant în curele de detoxifiere a organismului.Deşi sunt destul de dulci, prunele te ajută să menţii glicemia în limite normale, deoarece are un indice glicemic mic. Astfel, prunele te ajută să te fereşti de diabetul tip 2.Prunele ajută femeile după menopauză, prin fixarea calciului şi a altor minerale acolo unde ele tind să scadă odată cu vârsta. Studii recente au arătat că femeile care consumă regulat prune uscate sau proaspete au o densitate osoasă mai mare după menopauză, decât cele care nu au consumat prune.Citeşte mai departe şi vezi ce reţete cu prune delicioase ţi-am pregătit, pe pagina următoare!Prune uscate cu orez şi cartofiIngrediente (pentru 4 porţii):400 g prune uscate1 fir de prazo ceaşcă orez2-3 linguri ulei400 g cartofio lingură pesmetsare â-º piper â-º şofran1. Prunele se spală în mai multe ape. Se pun apoi în apă călduţă, doar cât să le acopere şi se lasă la înmuiat aproximativ o oră.2. Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se căleşte în ulei, apoi se adaugă orezul curăţat şi spălat. Se amestecă uşor, să se acopere tot orezul cu un strat fin de ulei. Se stinge cu 3-4 linguri de apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se condimentează cu sare şi un vârf de cuţit de şofran, se acoperă şi se lasă deoparte. Cartofii se curăţă, se spală, se taie felii şi se dau cu un praf de sare şi piper.3. Se unge un vas termorezistent cu ulei şi se tapetează cu pesmet. Se pune un strat de cartofi, orezul călit, prunele uscate puţin cufundate în orez şi iar un strat de cartofi. Se acoperă cu apă şi se coace în cuptorul încins 50-60 minute.Rulouri din piept de pui cu prune uscateIngrediente (pentru 8 bucăţi)8 jumătăţi de piept de pui300 g prune uscate8 fire de ceapă verde sau 2 cepe mici tăiate în sferturi8 felii de slănină uşor afumatăo lingură de zahăro lingură muştaro lingură miere de albine30 g untpiper proaspăt măcinat1. Pieptul de pui se spală si se desface în felii groase de 1 cm, ca pentru sniţel. Prunele uscate se spală în apă călduţă, apoi se opăresc si se lasă la scurs.2. Se încinge cuptorul. Fiecare bucată de carne se umple cu 2 sau 3 prune uscate si un fir de ceapă. Se rulează si se împachetează în câte o felie de slănină, apoi se prinde cu scobitori să nu se desfacă.3. Într-o tigaie încinsă cu puţin unt se prăjesc rulourile, apoi se pun la cuptor 20 de minute. Se face un sos din 2 linguri de apă, zahăr, mustar, miere de albine si piper. Se scoate tava din cuptor, se ung rulourile cu sos si se mai lasă 5 minute, până se rumenesc frumos.Sursa foto: Shutterstock