Ingrediente (pentru 4 porţii):
400 g prune uscate
1 fir de praz
o ceaşcă orez
2-3 linguri ulei
400 g cartofi
o lingură pesmet
sare â-º piper â-º şofran
1. Prunele se spală în mai multe ape. Se pun apoi în apă călduţă, doar cât să le acopere şi se lasă la înmuiat aproximativ o oră.
2. Prazul se curăţă, se spală şi se taie rondele. Se căleşte în ulei, apoi se adaugă orezul curăţat şi spălat. Se amestecă uşor, să se acopere tot orezul cu un strat fin de ulei. Se stinge cu 3-4 linguri de apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute. Se condimentează cu sare şi un vârf de cuţit de şofran, se acoperă şi se lasă deoparte. Cartofii se curăţă, se spală, se taie felii şi se dau cu un praf de sare şi piper.
3. Se unge un vas termorezistent cu ulei şi se tapetează cu pesmet. Se pune un strat de cartofi, orezul călit, prunele uscate puţin cufundate în orez şi iar un strat de cartofi. Se acoperă cu apă şi se coace în cuptorul încins 50-60 minute.
Rulouri din piept de pui cu prune uscate
Ingrediente (pentru 8 bucăţi)
8 jumătăţi de piept de pui
300 g prune uscate
8 fire de ceapă verde sau 2 cepe mici tăiate în sferturi
8 felii de slănină uşor afumată
o lingură de zahăr
o lingură muştar
o lingură miere de albine
30 g unt
piper proaspăt măcinat
1. Pieptul de pui se spală si se desface în felii groase de 1 cm, ca pentru sniţel. Prunele uscate se spală în apă călduţă, apoi se opăresc si se lasă la scurs.
2. Se încinge cuptorul. Fiecare bucată de carne se umple cu 2 sau 3 prune uscate si un fir de ceapă. Se rulează si se împachetează în câte o felie de slănină, apoi se prinde cu scobitori să nu se desfacă.
3. Într-o tigaie încinsă cu puţin unt se prăjesc rulourile, apoi se pun la cuptor 20 de minute. Se face un sos din 2 linguri de apă, zahăr, mustar, miere de albine si piper. Se scoate tava din cuptor, se ung rulourile cu sos si se mai lasă 5 minute, până se rumenesc frumos.
Sursa foto: Shutterstock