Când vine vorba de slăbit, cartofii şi brânza de vaci fac o echipă perfectă: satură, hidratează şi întăresc sistemul imunitar prin vitamina C pe care o conţin. In plus, e asigurat şi necesarul zilnic de proteine, iar calciul din brânză menţine sănătatea oaselor.
Cum procedezi:
Alege o combinaţie de cartofi cu brânză de vaci ( I, II sau III), iar aceasta va constitui masa ta de prânz pentru următoarele 5 zile, Prepar-o şi împarte-o în cinci porţii, Pe lângă acest prânz vei mai avea parte de un mic dejun, o masă de seară caldă sau rece şi o mică gustare între mese,
PRIMA ZI
â–ºMic dejun: la alegere
Propuneri de mic dejun:
â–º 1 felie pâine neagră
â–º 1 lingură brânză de vaci
â–º 1/2 grepfruit
â–º 2 linguriţe gem
sau
â–º 150 g mere
â–º 100 g brânză de vaci
â–º o lămâie
Merele se dau pe răzătoare si se amestecă cu brânza de vaci si cu zeama de lămâie
â–ºCină: File la tigaie 100 g file de porc, tăiat fâşii. 1 dovlecel (150 g), 1 ceapă mică, 2 roşii mici, 75 g ciuperci. Carnea de porc se prăjeşte în 1 lingură de ulei, peste care se adaugă dovleacul tăiat mărunt, ceapa şi ciupercile. Peste ele se pun 250 ml apă, o linguriţa de vegeta şi 40 g orez, şi se lasă la fiert. La final se adaugă roşiile, iar apoi sarea şi piperul. 361 kcal, 7 g grăsime, 39 g glucide, 31g proteine, â–ºîntre mese: 150 g iaurt dietetic
Propuneri de prânz:
Reţetele pentru prânz sunt pentru 5 porţii (se vor împărţi astfel încât să ajungă pe toată perioada dietei). La fiecare masă cu brânză de vaci se vor servi si 250 g cartofi fierţi în coajă.
Reţeta I
875 g brânză de vaci (cu conţinut scăzut de grăsimi) se amestecă cu 300 g smântână (10% grăsime) şi 5 linguri apă mine- rală. 2 cepe se curăţă, se taie mărunt. Peste ele se presară 2 linguriţe de chimen, se sărează, se piperează şi se amestecă cu restul.O porţie (inclusiv 250 g cartofi fierţi) conţine: 339 kcal, 7 g grăsime, 37 g glucide, 30 g proteine.
â–º Extra: Chimenul linişteşte intestinul, iar ceapa stimulează digestia şi oferă substanţe nutritive importante, precum potasiul.
Reţeta II
1.250 g brânză de vaci (cu conţinut scăzut de grăsimi), 150 ml lapte, 2 legături de verdeaţă la alegere (pătrunjel,mărar, busuioc). Toate se amestecă, după care se sărează şi se piperează. O porţie (inclusiv 250 g cartofi fierţi) conţine: 350 kcal, 8 g grăsimi, 42 g glucide, 39 g proteine. â–º Extra: Verdeţurile proaspete oferă organismului substanţe vitale, stimulează arderea grăsimilor şi îmbunătăţesc digestia.
Reţeta III
875 g brânză de vaci (cu conţinut scăzut de grăsimi) se amestecă cu 5 linguri apă minerală şi 3 cepe tăiate mărunt. Se sărează şi se piperează. Pentru fiecare porţie în parte (175 g) se pune câte o lingură de ulei de măsline. O porţie (inclusiv 250 g cartofi fierţi) conţine: 350 kcal, 8,5 g grăsime, 37 g glucide, 28 g proteine. â–º Extra: Uleiul de măsline conţine grăsimi monosaturate ce au un important rol în împiedicarea acumulării de colesterol, reducând depozitele asimilate.
ZIUA A DOUA
â–º Mic dejun: la alegere
â–º Prânz: o porţie de cartofi cu brânză de vaci
â–º Cină: Salată de paste cu friptură de vită
3 linguri iaurt dietetic se amesteca cu 1 lingura ketchup, sare, piper şi jumătate de căpăţână de usturoi. Se curăţă o ceapă, un ardei şi 100 g roşii şi se taie mărunt. Se fierb 50 g paste şi se amestecă toate. 100 g carne de vită se prăjeşte bine şi se serveşte cu salata de paste. 356 kcal, 19 g grăsime, 38 g glucide, 44 g proteine
â–º Între mese: 1 kiwi şi 1 măr
â–º Mic dejun: la alegere
â–º Prânz: o porţie de cartofi cu brânză de vaci
â–º Cină: File de pui cu salată
100 g file de pui se prăjeşte cca. 8-10 minute într-o lingură de ulei. Se condimentează cu sare şi piper. Se face un sos rece din: 1 lingură oţet, 1 lingură ketchup, 1 linguriţă vegeta, 1 linguriţă ulei, sare şi piper. 100 g salată, jumătate legătură ridichi, 5 ciuperci, 2 roşii şi o ceapă se curăţă, se taie mărunt şi se amestecă cu sosul. Carnea se taie felii şi se serveşte cu salata şi, eventual, cu o felie de pâine neagră. 350 kcal, 12 g grăsime, 29 g glucide, 31 g proteine
â–º Între mese: peste 125 g roşii tăiate cubuleţe se rad 30 g caşcaval cu conţinut scăzut de grăsimi. Se pot adăuga verdeţuri, după plac.
ZIUA A PATRA
â–º Mic dejun: la alegere
â–º Prânz: o porţie de cartofi cu brânză de vaci
â–º Cină: Supă cremă de mazăre cu cârnăciori
125 g mazăre se fierb 10 minute în 400 ml apă cu vegeta. Mazărea se pasează; se adaugă 30 g fulgi de cartofi, se amestecă bine şi se lasă câteva minute. Un cârnăcior fără grăsime se taie felii şi se adaugă supă. Se condimentează cu sare, piper, nucşoară şi verdeţuri. 340 kcal, 21 g grăsime, 21 g glucide, 17 g proteine
â–º Între mese: un grepfruit mare.
ZIUA A CINCEA
â–º Mic dejun: la alegere
â–º Prânz: o porţie de cartofi cu brânză de vaci
â–º Cină: Sandwich cu şuncă şi ou
1 ou se fierbe tare. 1 roşie şi o ceapă se curăţă şi se taie felii. O baghetă de făină neagră (75 g) se taie şi se unge cu margarină, peste care se aşază 1 felie de şuncă fiartă (30 g), oul tăiat felii, roşia şi ceapa. 348 kcal, 12 g grăsime, 35 g glucide, 20 g proteine
â–º Între mese: 250 g prune.
100 g cartofi conţin în proporţie 80% apă si au doar 75 calorii. Cartofii fierţi în coajă sunt cei mai bogaţi în substanţe nutritive esenţiale pentru organism.