O metodă de a evita dietele şi de a scăpa în acelaşi timp de kilogramele în plus este să consumi alimente bogate în calciu. Medicul specialist în diabet zaharat şi boli metabolice îţi spune care este de fapt procedeul, dar şi ce trebuie să mănânci ca să te subţiezi.
Diete, restricţii şi o mulţime de alte eforturi depunem ca să dobândim o talie frumoasă şi un corp armonios… Există însă şi o altă soluţie cu efecte vizibile, dacă vrei să scapi de stratul adipos: consumă mai mult calciu! În urma mai multor studii, cercetătorii au descoperit că tensiunea arterială poate fi îmbunătăţită cu ajutorul calciului, iar persoanele supraponderale care au consumat două căni de iaurt pe zi au slăbit cu până la 5 kg în decursul unui an. Rezultatele au arătat că 3-4 porţii de alimente bogate în calciu consumate zilnic ajută la menţinerea masei musculare şi la arderea grăsimilor.
În plus, calciul reglează nivelul lipidelor la nivel celular şi favorizează eliminarea stratului adipos de pe abdomen.
„Rolul principal al calciului în organism este unul structural, acesta intrând în compoziţia oaselor şi a dinţilor. Pe lângă acest rol, calciul are şi o serie de funcţii metabolice, influenţând transportul
ionilor prin membranele celulare, intervine în eliberarea substanţelor cu rol de transmitere nervoasă la nivelul conexiunilor între celulele nervoase, modulează funcţiile homonale, influenţează activitatea enzimelor extra şi intracelulare.
De asemenea, ionii de calciu sunt necesari pentru controlul activităţii inimii, iniţiază formarea cheagului de sânge pentru a opri o sângerare dupa apariţia unei leziuni, favorizează absorbţia vitaminei B12, participă la menţinea echilibrului apei în organism, cât şi a pH-ului”, spune dr. Mihaela Ursache, specialist în Diabet Zaharat şi Boli Metabolice. „Studiile medicale”, adaugă aceasta, „au demonstrat rolul calciului în metabolism, astfel că o doză adecvată de calciu din produse lactate favorizează scăderea în greutate. Scăderea aportului de calciu creşte nivelul calcitriolului în organism. Acest hormon reuşeşte să stimuleze depozitarea energiei furnizate de alimente sub formă de ţesut adipos. Un aport optim de calciu scade nivelul calcitriolului, promovându-se astfel degradarea grăsimilor din depozite. Astfel, în cadrul unui program de scădere în greutate, procesul de slăbire poate fi influenţat cu până la 70% de un aport optim de calciu.”
ALIMENTE INDICATE
Doza optimă de calciu pentru consum în cazul persoanelor adulte este de 1.000 mg zilnic. Cea mai importantă sursă de calciu o reprezintă lactatele şi brânzeturile. Acestea trebuie consumate sub forma lor cea mai săracă în calorii, deci în varianta degresată. Ca să îţi faci o idee referitoare la ce alte alimentele sunt indicate să mănânci dacă vrei să scazi în greutate, îţi spunem că 100 ml de lapte furnizează 290 mg calciu, mai exact 29% din doza zilnică recomandată. Totodată, o cantitate de 100 g de brânză de vaci degresată conţine aproximativ 350 mg calciu. Alte surse foarte bune de calciu sunt: somonul, conservele de peşte, gălbenuşul, fasolea boabe, soia, inclusiv oleaginoasele, adică alunele, migdalele, seminţele de susan.
Include-le în meniul tău zilnic şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Şi nu uita de fructe şi legume!
ŞTIAŢI CĂ…
…dietele bogate în calciu reduc riscul de creştere în greutate la persoanele cu vârsta între 30 şi 50 de ani?
…alte beneficii ale unui consum adecvat de calciu sunt reducerea tensiunii arteriale, prevenirea hipertensiunii arteriale şi menţinerea structurii osoase?
Ultima modificare februarie 7, 2022 11:14 am