Dietă: 8 mituri despre LACTATE

.

Despre lapte, brânză şi iaurt circulă numeroase mituri referitoare la conţinutul lor şi despre cât sunt de recomandate pentru siluetă. Dacă sunt acestea adevărate sau nu, ne lămureşte dr. Ciprian Constantin.

► În cazul femeilor, laptele indicat pentru consumul în diete este cel cu 1,5% grăsime.

PARŢIAL ADEVĂRAT
Laptele semidegresat poate fi o opţiune, însă este minoră, în raport cu alte surse de grăsimi în alimentaţie. Să presupunem că s-ar consuma 500 ml lactate zilnic. Aportul de lipide ar fi de 15 g de lipide pentru 3%
(adică 135 kcal) şi de 7,5 g lipide pentru 1,5% (adică 67,5 kcal). Oricum, dacă se optează pentru o dietă cât mai săracă în lipide şi cu un control strict asupra acestora, da, este de preferat laptele cu
1,5% grăsime.

► Laptele dietetic (0,1% grăsime) conţine amidon.

FALS
Laptele este similar de la o marcă la alta, prin conţinutul în grăsimi, cel puţin aşa este afişat de către marii producători. Nu conţine amidon, aşa cum susţin unii profani. Exemplu (citare site producător):  lapte UHT degresat 1l, 0,1% grăsime, are ca ingrediente: lapte degresat, omogenizat, grăsime 0,1%, ultrapesteurizat UHT, valoare energetică: 31,7 kcal/100 ml. Informaţii nutritive/100 ml produs: proteine 3,2 g, glucide 4,5 g, lipide 0,1 g.

► Laptele cu 3% grăsime este recomandat în principal bărbaţilor, mai ales celor care practică exerciţii fizice.

PARŢIAL ADEVĂRAT
Laptele mai gras poate fi recomandat persoanelor active, care au un necesar enegetic mai mare. Singurul neajuns al laptelui este că reprezintă o sursa de grăsimi saturate, alături de alte produse lactate. Oricum, acest aliment ar trebui să fie inclus în meniul fiecăruia, deoarece este o sursă importantă de calciu.

► Laptele favorizează scăderea în greutate.

FALS
Nu există o legătură fermă între pierderea în greutate şi consumul de lapte. Acesta este parte a dietei, iar cantitatea şi calitatea lui ar trebui controlate într-o cură de slăbire.

► Cel mai indicat iaurt este cel cu 2% grăsime, pentru că varianta 0,1% conţine mai mult amidon.

FALS
Nu este adevărat. Un producător de lactate afişează conţinutul în proteine, glucide şi lipide. Numai conţinutul în lipide este modificat, şi în urma acestei schimbări minime apare şi senzaţia gustului de „amidon” sau „cretă”, care domină în varianta de 0,1%.

► În cura de îngrăşare se recomandă orice tip de brânză.

FALS
Brânza grasă este opţiunea pentru cura de îngrăşare. Pentru consumul zilnic, nu există o limită de cantitate, însă trebuie supravegheată o astfel de tentativă pentru consecinţele ulterioare.

► Consumul de brânză, lapte şi iaurt este indicat dimineaţa.

FALS
Nu sunt perioade ale zilei „dedicate” consumului acestor alimente.

► Brânza recomandată în cura de slăbire este cea dietetică de vacă.

ADEVĂRAT
Brânza proaspătă, slabă, de vacă este indicată ca parte a unei diete de scădere în greutate. Are destul de puţine calorii, astfel încât să ajute la scăderea ponderală. Iar pentru menţinerea greutăţii, cantitatea uzuală de consum ar fi de 50-150 g brânză pe zi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton