Cu toții am făcut-o cel puțin o dată: ne durea ceva, ne simțeam puțin cam rău, așa că o căutare pe Google a simptomelor părea varianta mai rapidă prin comparație cu a merge la doctor.
Însă un studiu arată că un „diagnostic” pus cu ajutorul unei platforme de tip Google este, cel mai adesea, greșit. Se pare că acuratețea verificării simptomelor pe diverse site-uri variază mult, astfel încât doar în 36% dintre cazuri Google sugerează ca prim rezultat diagnosticul corect, potrivit Science Alert.
Autoarea studiului, masteranda Michella Hill de la Edith Cowan University din Australia a explicat: „Deși poate fi tentant să folosim aceste instrumente pentru a descoperi ce ne provoacă simptomele, de cele mai multe ori nu sunt de încredere – în cel mai fericit scenariu, și pot fi periculoase – în cel mai rău scenariu. Realitatea este că aceste site-uri și aplicații ar trebui tratate cu mare grijă, pentru că analizează imaginea în ansamblu”.
Acesta nu este singurul studiu care demonstrează lipsa de utilitate a stabilirii unui diagnostic cu Google. Cercetătorii de la Harvard au demonstrat în urmă cu cinci ani că doar în 34% dintre cazuri oamenii pot primi un diagnostic corect de la Google – o valoare foarte apropiată de cea demonstrată de Michella Hill. Acest lucru sugerează că Google nu și-a îmbunătățit cu adevărat capacitatea de a asocia simptome cu un diagnostic corect și întărește faptul că doar o vizită la doctor poate fi cu adevărat concluzivă.
Foto: 123rf.com