Când auzi termenul de „psihopat” te gândeşti la Ted Bundy, Ion Rîmaru, Jack Spintecătorul şi alte personaje la fel de faimoase pentru crimele comise cu sânge rece.
De fapt, există printre noi mii şi mii de psihopaţi care nu omoară niciodată, dar manipulează, mint şi se folosesc de oamenii din jur după bunul lor plac.
Ce este un psihopat
Psihopatia sau sociopatia este definită ca lipsa oricărui sentiment de empatie sau compasiune, nepăsarea faţă de sentimentele sau dorinţele altora, faţă de normele sociale sau morale. Psihopaţii sunt în general şarmanţi la prima vedere, se pricep de minune să mintă şi să manipuleze, folosindu-se de ceilalţi ca simple mijloace de a-şi atinge scopurile. Sunt impulsivi, iresponsabili, egoişti, narcisişti, nu simt remuşcări sau ruşine.
Dintre cei care îndeplinesc aceste criterii puţini ajung să comită omoruri sau alte infracţiuni. Restul nu au nevoie de violenţă pentru a-şi atinge scopurile, căci manipularea şi minciuna sunt a doua natură pentru ei.
Un studiu realizat de psihologii criminalişti a arătat că, deşi adesea recidivează, deţinuţii psihopaţi au mai multe şanse să fie eliberaţi condiţionat pentru că se pricep de minune să mintă comisia. Dacă oamenii sănătoşi depun un efort ca să mintă – efort vizibil la nivelul creierului cu ajutorul tomografului – psihopaţii găsesc la fel de uşor să spună adevărul sau să spună o minciună.
Alte studii au arătat că psihopaţii nu reuşesc să interpreteze expresia facială a celor din jur, deci nu pot şti când un om este trist, furios, vesel etc.
Psihopatia se naşte în copilarie
Nu se ştie deocamdată dacă oamenii se nasc sau devin psihopaţi, deşi balanţa înclină către prima variantă.
Cert este că primele semne sunt evidente în copilarie, cel mai vizibil fiind cruzimea faţă de animale, fraţi sau prieteni. În general, copiii nu ştiu să-şi controleze emoţiile, aşa că se mai întâmplă să lovească un animal sau un prieten de joacă. Atâta timp cât au remuşcări, înseamnă că este ceva trecător.
Citeşte continuarea pe pagina următoare!
Page: 1 2