Vârsta la care devii din ce în ce mai expus îmbolnăvirii de cancer la colon este 50 de ani, motiv pentru care persoanele care au bifat cele cinci decade ar trebui să înceapă să fie mai atente la ce și cât mănâncă.
Și controalele regulate ar trebui să devină un obicei pentru persoanele de peste 50 de ani. Unul dintre factorii principali ai îmbolnăvirii de cancer la colon este dieta nesănătoasă și lipsa fibrelor din regimul alimentar. Doza zilnică recomandată este de 20-35 de grame, iar o persoană consumă, potrivit studiilor, cam zece grame pe zi.
Carnea roșie și alimentele care provoacă inflamații cresc secreția de mucus în intestine, iar organismul nu va mai absorbi atât de ușor nutrienții. Uneori, și mâncărurile pe jumătate digerate se pot depune pereții intestinali, cauzând depunerea de toxine, balonare, dureri de cap și stări de oboseală.
Citește și: Fructul care previne cancerul de colon
Există însă o rețetă-minune care ajută la detoxificarea colonului.
Rețetă de detoxifiere cu măr
Dacă nu consumi suficiente fibre, te vei confrunta cu constipația, mai ales dacă nu bei nici suficientă apă.
Ingrediente
Un măr
O lingură de semințe de in măcinate
O lingură de semințe de chia
O linguriță de miere
O cană de apă
Mod de preparare
Taie merele, feliază-le și pune-le în blender împreună cu toate ingredientele, mai puțin semințele de chia. Pune amestecul într-un pahar, adaugă semințele de chia și mestecă bine până când acestea își măresc volumul. Beți conținutul imediat ce l-ați preparat.
Este recomandat consumul acestui amestec de două ori pe zi, un pahar dimineața, un pahar seara. În timpul curei de detoxifiere trebuie să ai grijă să mănânci trei mese principale, plus gustrări, deci un regim alimentar regulat. Evită alimentele bogate în grăsimi, zaharuri și alimentele procesate. Sunt de evitat și alcoolul și carnea roșie.
Merele conțin fibre solubile și insolubile, proprietăți care vor ajuta la reglarea scaunului. Datorită lor veți avea senzația de sațietate, vor ajuta bila să elimine toxinele procesate de ficat.
Citește și: Micul dejun care previne cancerul de colon
Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega 3, fibre, proteine și antioxidanți. Ajută la prevenirea cancerului de colon.
Semințele de chia absorb apa și formează un gel care va facilita curățarea pereților intestinali. Tot ele îmbunătățesc absorbția nutrienților. Semințele conțin și fibre și fosfor, care ajută la repararea țesuturilor și celulelor afectate. Mai sunt o sursă importantă de mangan și calciu, două dintre cele mai importante minerale pentru sănătatea oaselor.
Află mai multe despre de ce e bine să consumi semințe de chia
Foto: Shutterstock.com
Ultima modificare septembrie 24, 2019 4:16 pm