Tot ce nu ştiai despre vise

.

Ştiai că 90% din vise sunt uitate la 10 minute după ce te-ai trezit sau că nu poţi visa atunci când sforăi? Află şi alte lucruri la fel de interesante despre vise si somn.

Visele ne ocupă şase ani din viaţă

Toată lumea visează. Dacă ai impresia că nu visezi niciodată sau că nu ai visat câteva nopţi, este doar atât, o impresie. De fapt, toţi visăm, în fiecare noapte, numai că uităm ce am visat. O bună parte din vis este deja uitat în momentul când te-ai trezit. În următoarele 10 minute uiţi 90% din conţinutul visului.

Femeile însărcinate îşi amintesc mai mult din vise decât restul oamenilor. Se pare că de vină sunt hormonii.

Se estimează că fiecare din noi are două – trei vise pe noapte, iar dintr-o viaţă şase ani ni-i petrecem visând.

Bărbaţii nu visează femei

Femeile şi bărbaţii visează în mod diferit. Te înşeli dacă îţi imaginezi că bărbaţii visează numai femei goale. De fapt, în visele lor apar mai mult bărbaţi şi mai puţin femei. Sexul frumos visează în egală măsură bărbaţi şi femei.

La ambele sexe, visele pot să dea reacţii sexuale, chiar dacă scenele în sine nu au o tentă sexuală.

Mai mult, visele bărbaţilor se desfăşoară afară şi includ multe persoane necunoscute. Pe când femeile se visează înăuntru, într-un mediu familiar şi în prezenţa persoanelor cunoscute.

În vise nu apar decât obiecte şi persoane pe care le-am mai văzut. Mintea noastră nu poate inventa o figură în timpul visului, aşa că apelează la cele stocate în subconştient. Când crezi că ai visat un străin, de fapt era un om pe care l-ai văzut sau l-ai cunoscut cândva, dar nu ţi-l mai aminteşti. Deci străina care ţi-a apărut aseară în vis ar putea fi o vânzătoare pe care ai vazut- o ieri dar nu te-ai străduit să-i reţii chipul.

Când visezi eşti ca şi paralizată

Stimulii externi îţi pot invada visele. De exemplu, atunci când un sunet din realitate se aude şi în visul tău. De asemenea, e posibil ca în vis să resimţi senzaţii valabile chiar în acel moment  în lumea reală, de exemplu sete, foame, frig.

Pe de altă parte, ar fi posibil să reacţionezi în realitate la ceea ce vezi în vis. Ca să nu se întâmple asta, natura a creat un sistem bazat pe hormoni care paralizează corpul atunci când visezi. Altfel, ai putea să-ţi pălmuieşti soţul care doarme alături sau să te ridici din pat ca să fugi de dinozaurul din vis.

Copiii au mai multe vise

Copiii pot să viseze până la opt ore pe noapte, însă visele lor sunt mai scurte. La adulţi, doar 20% din timpul dedicat somnului este ocupat cu visele, în timp ce bătrânii visează doar 15% dintr-o noapte.

Copiii nu se visează pe sine decât după trei-patru ani. De pe la aceasta vârstă şi până la 10-11 ani copiii au mai multe coşmaruri decât adulţii.

De asemenea, copiii visează animale mai des decât adulţii. Cel mai frecvent le apar în vise căţei, cai, pisici, şerpi, urşi, lei şi creaturi mitologice sau monştri.

Dar indiferent de vârstă, emoţiile negative sunt mai frecvente decât cele pozitive. Cea mai frecventă emoţie, în vise, este anxietatea.

Nu ştim ce simt în visele lor animalele, dar e clar că şi ele visează. Urmăreşte-ţi câinele sau pisica şi vei vedea că îşi mişcă lăbuţele sau chiar încearca să alerge în somn. Poate viseză că aleargă după mingea preferată.

Abraham Linconln şi-a văzut asasinarea în vise

Peste 50% din oameni spun că au avut cel puţin o dată un vis premonitoriu, adică au visat ceva care apoi s-a întamplat în realitate. Oamenii de ştiinţă bănuiesc că este doar o coincidenţă şi că visul a apărut doar pentru că te-ai gândit la lucrul respectiv foarte mult.

Cel mai faimos astfel de vis este cel al lui Abraham Lincoln. El a văzut într-o noapte cum avea să fie asasinat, ceea ce s-a şi întâmplat câteva zile mai târziu.

Cei care se uită la multe filme alb-negru tind să viseze tot aşa. Pe când restul au mai degrabă vise colorate.

Vise de fumător

Cei care se lasă de fumat îşi vor da seama că deodată au vise mult mai realiste şi mai pline de culoare. Pe de altă parte, şi dacă porţi plasturi cu nicotină, ca să te laşi de fumat vei începe să ai vise mult mai  „vii”. În schimb, alcoolul te face să visezi mai puţin.

Există câteva tipuri de vise care se repetă. Ce motive apar în ele: nu eşti pregătită pentru un test, esti goală în public, zbori sau cazi de la înălţime, te îneci.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton