În mod surprinzător, multe femei ştiu prea puţine lucruri despre vaginul lor. Atât de puţine încât nu strică un ghid de utilizare care să spună ce e normal…
… şi ce nu, cum trebuie „întreţinut şi folosit” vaginul.
Cunoaşte-ţi anatomia!
Puţine sunt cele care cunosc cu adevărat anatomia feminină, care ştiu ce este şi cum arată colul, uterul, ovarele sau uretra, vezica urinară etc. Oricât ar părea de ciudat, există femei care cred că urina curge prin vagin sau că un tampon se poate pierde în corpul lor. Fiecare dintre noi ar trebui să cunoască anatomia femină, dar şi aspectul normal al organelor genitale externe. Nu strică să foloseşti din când în când o oglindă pentru a vedea cum arată vulva. Ştiind care este aspectul ei normal, poţi descoperi din timp eventualele schimbări care pot fi semn de boală.
Vaginul nu trebuie spălat…
… pentru că natura l-a creat astfel încât să se curăţe singur. Spălăturile vaginale se fac numai la recomandarea medicului, iar produsele de igină intimă nu numai că nu sunt necesare, dar pot crea probleme fiindcă strică echilibrul microbian al vaginului sănătos. Citeşte mai multe despre iginea intimă corectă!
Niciun an fără ginecolog
Apropo de medic, vizita la ginecolog este obligatorie pentru toate femeile care şi-au început viaţa sexuală, fie că au sau nu probleme. Un control de rutină sau cel puţin un test Babeş-Papanicolau te poate scuti de multe neplăceri, cea mai mare fiind cancerul de col uterin.
Există şi femei care suportă dureri mari la fiecare contact sexual, închipuindu-şi că aşa trebuie să fie. De fapt, durerea provocată de penetrare este un semn că ceva merge prost în corpul tău şi cu tratamentul adecvat poţi să scapi de ea.
Sănătatea vaginului depinde de hainele pe care le porţi
Blugii skinny, lenjeria din materiale sintetice, umiditatea sunt factori care contribuie la dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Zona intimă trebuie să „respire” în voie din când în când, aşa că poartă lenjerie lejeră din bumbac, iar noaptea renunţă de tot la ea.
Cantitatea şi consistenţa secreţiilor variază de la o femeie la alta şi de la o perioadă a ciclului la alta, dar secreţiile sunt normale şi contribuie la sănătatea vaginului. Atunci când apar modificări importante privind cantitatea, mirosul, culoarea etc. ar trebui să te îngrijorezi. Citeşte mai multe despre secreţiile vaginale!
Urmăreşte semnele de infecţie!
Pe lângă modificările secreţiilor există şi alte semne care ar trebui să-ţi dea de gândit: mâncărimi, usturimi, durere la contactul sexual, senzaţie de arsură când urinezi. Fiecare femeie ar trebui să ştie care sunt simptomele infecţiilor genitale pentru a se prezenta la medic imediat ce le observă.