Dermatita este o afectiune frecventă a pielii care nu este contagioasă şi nici nu constituie o ameninţare pentru viată, însă te face să te simți inconfortabil. Dermatita poate apărea sub mai multe forme. Cele mai multe implică roșeață și mâncărimi, dar niciuna dintre formele acestei afecțiuni nu este contagioasă.
Tipuri de dermatita
Dermatita apare frecvent și poate fi de mai multe tipuri: de contact, atopică, seboreică, neurodermatită, numulară, de stază sau periorală. Vezi mai departe cauzele apariției fiecărui tip de dermatită.
Dermatita de contact – simptome
Dermatita de contact apare, așa cum îi spune și numele, când pielea intră în contact cu anumite materiale care provoacă adesea alergii: metale, cosmetice, cauciucul, produsele de curățare, parfumurile și anumite plante.
Dermatita atopica este o boală de piele care apare cu erupții cutanate și prurit (mâncărimi), cel mai des cauzată de pielea uscată, un sistem imunitar scăzut sau factorii genetici – dermatita atopică se poate transmite în familie.
Dermatita seboreica este cauzată cel mai des de stres, dar și de afecțiuni neurologice – un exemplu este boala Parkinson. Dermatita seborerică apare la nivelul capului și feței.
Cauzele apariției neurodermatitei sunt pielea foarte uscată, iritația cronică sau eczemele. De cele mai multe ori, acasta apare pe glezne, la încheieturile mâinilor, pe antebrațe sau pe ceafă.
Dermatita de staza apare când se acumulează lichid în țesuturi, în special la persoanele care nu au circulația periferică bună. Cauzele apariției acesteia sunt venele varicoase, obezitatea sau alte infecții recurente care afectează circulația sângelui.
Dermatita periorală apare de obicei în jurul gurii și a nasului și poate apărea ca rozacee, acnee sau piele descuamată. De cele mai multe ori, aceasta apare din cauza produselor de machiaj sau al tratamentului cu corticosteroizi.
Foto: Shutterstock
Medicul dermatolog este cel care pune diagnosticul dermatitei și tot el îți prescrie tratamentul.