Depresia este o boală reală şi foarte gravă. Află cine riscă să facă o depresie, cum recunoşti un depresiv, care este tratamentul, dar şi ce vedete s-au luptat cu această boală. Potrivit celor mai recente statistici, un român din şase suferă de depresie iar cei care se tratează sunt foarte puţini. Şedinţele de psihoterapie costă, nefiind incluse în asigurarea medicală, psihologii sunt puţini, iar atitudinea oamenilor faţă de ei nu prea s-a schimbat în ultimii 20 de ani – dacă mergi la psiholog înseamnă că eşti „nebun”.
Ce este depresia
Depresia nu este o ruşine, spun specialiştii. Nu trebuie să-ţi fie ruşine că ai o depresie, aşa cum nu îţi e ruşine când ai o carie sau când ţi-ai rupt un picior. Depresia este o afecţiune medicală, o boală cronică, ce afectează atât psihicul, cât şi corpul.
O depresie majoră – forma care poate duce la sinucidere – afectează felul cum te simţi, cum te comporţi şi cum gândeşti. Cu alte cuvinte, devii alt om.
Cum se manifesta depresia
Problema este că noi nu vedem depresia ca pe o problemă reală şi adesea nici nu ne dăm seama că este ceva în neregulă cu cei de lângă noi. Totuşi, cu puţină atenţie e destul de uşor să descoperi un depresiv:
Dacă ţi-ai dat seama că o persoană apropiată suferă de depresie sau că prezinţi chiar tu simptomele menţionate trebuie să fii conştientă că singura soluţie este tratamentul la psiholog sau psihiatru. Orice prejudecăţi ai avea, de dragul sănătăţii tale şi a celor dragi, va trebui să treci peste ele.
Mergi la psiholog cu încredere, aşa cum mergi la un medic specialist şi îndrăzneşte să vorbeşti cu el, fără teamă sau ruşine. Rolul psihologului este să te trateze fără să te judece şi desigur, fără să destăinuie altcuiva problemele tale. El ştie cel mai bine că depresia este o boală reală şi periculoasă.
Pentru început, te poţi adresa medicului de familie, care te va trimite la psihiatru, unde ţi se va evalua starea de sănătate. Mai departe, medicul decide ce cale vei urma. Tratamentul depresiei constă în psihoterapie combinată sau nu cu medicamente antidepresive. În cazurile mai uşoare este de ajuns psihoterapia, dar uneori este nevoie şi de medicamente.
Până când acestea îşi fac efectul, bolnavul trebuie supravegheat cu atenţie. Este important ca el să urmeze tratamentul prescris, să evite alcoolul şi drogurile – deşi poate părea că ele alungă depresia – să se odihnească şi să fie activ.
Vedete care s-au sinucis
Cazul Mădălinei Manole este cel mai cunoscut în România. Cântăreaţa s-a sinucis, se pare, în urma unei depresii prelungite care nu a fost tratată aşa cum s-ar fi cuvenit. Însă pe lista Wikipedia a persoanelor publice care s-au sinucis apar şi alte nume cunoscute.
Cel mai recent caz – Alexander McQueen, creatorul de modă care fusese diagnosticat cu anxietate şi depresie. A fost găsit spânzurat în casa lui, în februarie 2010, la câteva zile după moartea mamei sale. Biletul de adio lăsat de Alexander McQueen spunea „Să aveti grijă de câinii mei, îmi pare rău, vă iubesc, Lee”.
În 1994 s-a sinucis Kurt Cobain, cunoscut artist rock şi lider al trupei Nirvana. Kurt Cobain, consumator de droguri, s-a împuşcat în cap, fiind găsit câteva zile mai târziu în casa sa. Biletul de adio pe care l-a lăsat era adresat prietenului sau imaginar din copilărie. Printre altele, artistul a spus că viaţa fiicei sale va fi mai bună fără el.
Acelaşi mod de a muri l-a ales şi Ernest Hemingway, care s-a sinucis în 1961. Se pare că depresia s-a moştenit în familia Hemingay. A început cu tatăl scriitorului şi a continuat cu Margaux Hemingaway, nepoata lui Ernest. Model şi actriţă cunoscută, Margaux a luat o supradoză de fenobarbital în 1996.
Vedete care au suferit de depresie
Din fericire, deznodământul nu este atât de tragic în toate cazurile. Dar sunt şi alte vedete care au recunoscut la un moment dat că s-au luptat cu depresia.
Deşi pare o persoană veselă şi optimistă, Jim Carrey s-a luptat ani de zile cu depresia şi a luat chiar şi medicamente. Ca mulţi alţi comici faimoşi, Carrey obişnuia să scape de gândurile negre cu ajutorul umorului, râsul şi atenţia publicului fiind pentru el cel mai bun tratament. Totul a început în copilărie când făcea orice îi stătea în putere ca să-şi înveselească mama bolnavă. Mai târziu, Jim Carrey a învăţat să-şi controleze depresia, iar acum preferă ca tratament spiritualitatea şi un mod de viaţă sănătos.
Şi J.K. Rowling a recunoscut că a suferit de depresie. Era mamă singură, avea probleme financiare şi îi era dor de fostul soţ. S-a gândit chiar şi la sinucidere, dar a avut puterea să ceară ajutor de dragul fiicei sale. Scriitoarea spune că a preferat psihoterapia în locul medicamentelor.
Frumuseţea, faima şi banii nu au ţinut depresia la distanţă nici în cazul lui Brooke Shields. Actriţa a suferit de depresie post-partum după naşterea fiicei sale şi nu i-a fost ruşine să o recunoască. În cele mai negre momente ar fi vrut să sară pe geam şi să-şi lovească bebeluşul, pe care nu îl simţea parte din ea. Cu ajutorul antidepresivelor, Brooke Shields a scăpat de probleme.
Winona Rider a recunoscut într-un interviu că are zile bune şi zile rele, dar nu se aşteaptă să scape vreodată de depresie. Ca dovadă că este o boală de durată, George Michael a spus că s-a luptat cu depresia timp de 12 ani, iar Ben Stiller a declarat că are multe cazuri în familie, printre care şi el însuşi.
Uma Thurman, Kylie Minogue, Ben Stiller, Linda Hamilton, Robbie Williams, Hugh Laurie, Sinead O’Connor sunt şi ei pe lista celebrităţilor care au suferit de depresie.