Cum învingi depresia de Sărbători

.

De Sărbători , în spitale creşte numărul celor cu indigestie, dar şi al celor cu tentativă de suicid. Nici nu e de mirare, având în vedere că Sărbătorile…
… sunt printre cele mai importante motive de stres şi depresie.

De ce eşti deprimată de Sărbători

În această perioadă se adună multe: stresul de peste an, oboseala fizică, grijile financiare, singurătatea sau distanţă faţă de cei dragi, tensiunile din familie, aşteptările nerealiste şi câte şi mai câte.

Majoritatea oamenilor nici măcar nu-şi dau seama că sunt deprimaţi şi habar nu au de ce se confruntă cu dureri de cap, insomnii, de ce simt nevoia să mănânce sau să bea prea mult. Mare parte din aceste persoane sunt femei – ele au mai multe îndatoriri în perioada sărbătorilor şi, oricum, sexul frumos este mai predispus depresiilor în general.

Zilele scurte şi starea psihică

La toate cele de mai sus se adaugă şi nopţile lungi de iarnă, care te pot afecta mai mult decât ai crede. Lipsa luminii naturale se traduce prin oboseala exagerată, stări de nelinişte şi, pentru unii, prin depresii atât de grave încât nu-şi pot vedea de treburile zilnice. Se mai adaugă şi frigul care te ţine mai mult în casă şi te împiedică să faci mişcare.

Află şi alte motive pentru care eşti mai obosită toamna şi iarna!

Cum învingi depresia de sărbători

Depinde care e cauza ei. Dacă problema ta este stresul, ar trebui să iei măsuri ca să-l diminuezi. Află cum să previi stresul Sărbătorilor.

Dacă te supără singuratatea sau, din diverse motive, nu poţi fi aproape de cei dragi, caută să fii mereu înconjurată de oameni, chiar şi de necunoscuţi. Mergi la petrecerea companiei, invită la masă o cunoştinţă sau, şi mai bine, oferă-te voluntar pentru o cauza umanitară. Fundaţiile au nevoie de ajutor în această perioadă, când se desfăşoară multe campanii umanitare. Astfel vei putea fi în mijlocul oamenilor şi vei avea mulţumirea de a face pe cineva fericit.

Un alt motiv de depresie este conflictul în familie, care nu e deloc neobişnuit în această perioadă, când se reuneşte întreaga familie, fiecare cu aşteptările şi părerile proprii. Cel mai bine este să laşi discuţiile în contradictoriu pe mai târziu şi să eviţi conversaţiile pe teme spinoase.

Alimentaţia şi depresia de Sărbători

 
Depresia, adesea nediagnosticata, ne face sa umplem golul din suflet cu mancare. Dacă tot nu te poţi abţine, măcar alege alimentele care amelioreză simptomele depresiei.

Pentru gustări, încearcă alunele, migdalele sau seminţele de floarea soarelui. Acestea sunt bogate în grăsimi bune care previn depresia şi ameliorează simptomele dacă ea s-a instalat deja.

La masă, alege peştele gras, cum sunt macroul şi somonul, dar şi brânză sau carne de curcan. Acestea conţin triptofan, o substanţă necesară creierului pentru a produce serotonina – hormonul fericirii care lipseşte la cei cu depresie.
Dacă nu te temi pentru silueta ta, dulciurile şi carbohidraţii sunt printre alimentele care îţi îmbunătăţesc starea psihică.

Află mai multe despre depresie – simptome, tratament, urmări, cazuri celebre şi fă-ţi testul pentru a vedea dacă suferi de depresie.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton