Orice femeie este stresată, are griji, trăieşte experinţe negative. Şi totuşi, nu orice femeie face depresii. De ce apare această diferenţă? Pentru că fiecare din noi are un alt mod de a se raporta la propria persoana şi la lumea din jur, explică psihologul.
„Femeia cu tendinţe depresive se rapoartează la propria persoană în funcţie de evenimentele exterioare. De exemplu, face o greşeală şi este corectată la serviciu de către şef, iar ea gândeşte: «Niciodată nu sunt bună de nimic!» sau are o relaţie de dragoste care se termină prost, iar ea gândeşte: «Nu merit să fiu iubită, sunt o persoană îngrozitoare!» şi tot aşa, cu fiecare situaţie negativă, i se activează ideea că nu e bună, nu e capabilă, e neputincioasă în a se face apreciata şi iubită şi că ea chiar nu merită să fie iubită.”
În schimb, o femeie care trece peste probleme fără să cadă în depresii este o persoană echilibrată, sigură pe forţele proprii, care se poate iubi indiferent de evenimentele exterioare şi care simte că poate să o scoată la capăt, orice ar fi, completează Oana Vasiu.
Depresie sau tristeţe?
Fie că vrei să ajuţi o prietenă sau eşti chiar tu cea care suferă, e destul de greu să faci diferenţa între o simplă stare de tristeţe şi o depresie în toată regula. Psihologul ne ajută să facem deosebirile.
O femeie depresivă renunţă la prieteni şi la orice activitate care îi făcea plăcere, nu poate să lucreze, se închide în ea, e tot timpul obosită, tristă, nu mai râde, nu se mai bucură de nimic, nu-i mai pasă de aspectul ei. Orice situaţie negativă ia proporţii uriaşe şi îi amplifică durerea.
„În timp ce depresia se manifestă în toate sectoarele vieţii unei persoane, cu efecte distructive, având ca efect o auto-marginalizare şi impresia că nu va mai ieşi niciodată din această «gaură neagră» în care sufletul ei a căzut, starea de tristeţe este trecătoare, iar persoana care o resimte este conştientă de limitarea în timp a stării, fără a-i fi afectate viaţa privată, socială sau profesioanală”, mai spune psihologul Oana Vasiu.