Dependenţii de droguri, sterilizaţi în SUA

.

Oferim bani femeilor dependente de droguri sau alcool care acceptă să fie sterilizate, renunţând la a mai avea copii. Aşa îşi face reclamă un ONG american care îşi propune…
… să reducă la zero numărul copiilor expuşi la droguri şi alcool în viaţa intrauterină.

„Nu lăsa o sarcină să stea în calea dependenţei tale!” Este sloganul celor de la Project Prevention, care oferă 300 de dolari toxicomanilor ce dovedesc că s-au sterilizat sau că folosesc o metodă contraceptivă de lungă durată.
 

Născuţi dependenţi

S-a născut cu o greutate sub un kilogram şi a fost dependent de droguri din prima clipă de viaţă. Nu a putut niciodată să respire sau să se hrănească fără ajutorul unor tuburi introduse în corpul lui. A murit la trei ani.

S-a născut cu o greutate de 700 de grame şi şi-a petrecut primele patru luni în incubator. Timp de trei ani a fost hrănit printr-un tub. Acum, la nouă ani, are probleme psihice. Mai are patru fraţi, născuţi dependenţi, ca şi el. Toţi sunt sub tratament şi trăiesc în centre de plasament.

Sunt numai două dintre poveştile copiilor care au fost expuşi la droguri şi alcool în viaţa intrauterină, având mame dependente.

Dacă în România nu există astfel de statistici, americanii estimează că 11 – 15% dintre copiii născuţi în SUA sunt dependenţi de alcool sau droguri încă din prima clipă de viaţă pentru că mamele lor consumă aceste substanţe în timpul sarcinii. În 1992 şi 1993 peste 200.000 de femei americance s-au drogat în timpul sarcinii. Doar 20% dintre aceşti copii pot merge acasă cu părinţii lor. Restul de 80% ajung în case de copii sau în grija unor asistenţi maternali.

Project Prevention – sterilizarea toxicomanilor

Scopul Barbarei Harris, cea care a fondat ONG-ul în 1997, este acela de a reduce la zero numărul bebeluşilor care se nasc dependenţi.  Până acum, peste 3000 de toxicomani au primit banii promişi, iar 1200 s-au sterilizat permanent. Printre aceştia s-au numărat şi câteva zeci de bărbaţi care au făcut vasectomie.

Pentru a intra în program, „clienţii” trebuie să dovedeasca faptul că au fost arestaţi pentru deţinere de droguri sau să aducă o scrisoare de la un medic care să confirme că sunt toxicomani sau alcoolici.

După aceea nu mai trebuie decât să aleagă între sterilizarea permanentă (legarea trompelor la femei, vasectomia la bărbaţi) şi o metodă contraceptivă de lungă durată, adică sterilet sau contraceptive injectabile. După ce dovedesc că au apelat la una din aceste metode primesc cei 300 de dolari (aproximativ  800 lei).

Un program controversat

Aşa cum era de aşteptat, Project Prevention şi-a atras un număr mare de critici, şocaţi de faptul că cineva poate plăti o persoană ca să renunţe la dreptul de a avea copii.

Un ONG care apără drepturile gravidelor acuză Project Prevention de inginerie socială şi compară activitatea lor cu sterilizările eugenice care au avut loc în Germania nazistă şi în SUA, în anii 30. Numai că, de data aceasta, nu sunt vizaţi ţiganii, evreii sau homosexualii, ci dependenţii de droguri.

De asemenea, criticii o acuză pe Barbara Harris că ar fi rasistă, pentru ca multe din campaniile ei se desfăşoară în comunităţile sărace ale negrilor. Barbara, care este căsătorită cu un bărbat de culoare, spune că nu îi pasă.

„Am să fac orice ca să nu mai sufere şi alţi copii. Eu mă gândesc la copii. Cred că nimeni nu are dreptul de a forţa o altă fiinţă umană să depindă de droguri” a declarat ea pentru BBC.

Programele de dezintoxicare nu dau rezultate

Criticii proiectului mai spun ca Project Prevention ar putea să-şi folosească notorietatea şi conexiunile pentru a vindeca dependenţii de droguri.

„Analizez fiecare caz care ajunge la mine. Majoritatea dependenţilor au început să se drogheze la 12 sau 13 ani. Şi toţi au participat la programe de dezintoxicare, apoi au renunţat, iar au încercat şi iar au renunţat.” a mai spus Barbara Harris.

Ea recunoaşte că majoritatea „clienţilor” săi folosesc acei bani pentru a-şi cumpăra droguri sau alcool, însă nu crede că există altă metodă de a preveni naşterea unor copii dependenţi, pentru că programele de dezintoxicare nu funcţionează. În ciuda criticilor care i se aduc,

Project Prevention a prevenit naşterea a mii de copii dependenţi de droguri, având în vedere că au existat femei toxicomane care au născut chiar şi 17 copii. Şi totuşi, toţi avem dreptul de a procrea, iar toxicomanii care intră program o fac, probabil, doar pentru bani, fără să-şi dea seama că, peste ani, şi-ar putea dori să devină părinţi. 

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale