Dependenţa de cretă şi alte dependenţe ciudate

.

La 31 de ani, Lori are nevoie de uscătorul de păr ca de aer. Nu ca să-şi usuce părul, ci ca să doarmă. De când avea opt ani, femeia s-a obişnuit să doarmă…
… cu uscătorul de păr pornit şi aşezat lângă ea în pat. Spune că zgomotul lui şi căldura degajată o ajută să se liniştească şi nu se poate despărţi de el, deşi ştie că riscă un incendiu sau alte accidente grave.

Alte dependenţe ciudate

În mod surprinzător, dependenţa lui Lori nu este cea mai ciudată. Krysen este dependentă de… cretă. Îi place aroma, mirosul, culoarea, gustul şi textura ei. La început obişnuia doar să lingă câte o bucată de cretă, acum o mănâncă de-a binelea. Chiar şi-a convins şi prietenii să încerce o gură de cretă. Desigur, aceştia au găsit-o dezgustătoare.

O altă americancă, Trisha, este dependentă de solar. Desigur, astfel de cazuri s-au mai vazut şi pe la noi, însă al ei este cu totul aparte. Trisha nu se mulţumeşte să se ducă la solar o dată pe zi, ci obişnuieşte să ia la rând toate saloanele pe care le cunoaşte, astfel încât la sfârşitul zilei este aproape neagră. Ea spune că pielea albă a altor oameni i se pare dezgustătoare. Ce crede despre pericolul cancerului de piele? „Toţi murim. Dar eu o să fiu foarte hot când o să mor”, spune Trisha.

Toate aceste femei apar într-un nou documentar difuzat de o televiziune americană. „My Strange Addiction” mai prezintă şi alte cazuri cel puţin la fel de ciudate: femeia care mănâncă hârtie igienică, femeia care mănâncă detergent de rufe, dependentul de sex etc.

De unde vin dependenţele

Cum se explică aceste dependenţe? Cele de mai sus sunt cazuri extreme, însă toţi avem câte o dependenţă care ne ajută să facem faţă stresului, să ne calmăm, să ne liniştim după o zi grea. Diferenţa este că unele dependenţe sunt acceptate în societate şi nu-ţi fac rău. Shoppingul, fumatul, consumul de alcool, muzica, sportul toate acestea sunt dependenţe, numai că nu ne dam seama de ele fiindcă nu ajung să ne dea viaţa peste cap.

Într-o situaţie stresantă sau jenantă, fiecare găseşte o modalitate de a se calma. Unii se joacă cu părul, alţii cu pixul sau cu un inel de pe deget… acestea sunt modalităţi de calmare pe care nu le observăm. În schimb n-am putea trece cu vederea imaginea unui adult care îşi suge degetul în mijlocul unei şedinţe sau imaginea unui toxicoman care îşi injectează heroină.

Drogurile sunt în mod clar o dependenţă periculoasă din toate punctele de vedere. Dar există şi alte comportamente pe care le psihologii le încadrează în „zona gri”, adică sunt comportamente acceptate în societate, dar duse la extrem în unele cazuri. De pildă, shopping-ul nu este ceva rău. Atâta timp cât îţi permiţi şi ai timp, nu-i nimic în neregulă dacă te calmezi cu o rundă de shopping sau cu o tură de jogging în parc. Lucrurile se schimbă când stai la cumpărături toată ziua şi acumulezi datorii uriaşe sau când alergi până ţi se face rău.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale