Anestezie generală la dentist, pentru copiii cu probleme grave

.

Pentru copiii care se tem de dentist, dar au nevoie de intervenţii complicate, există acum posibilitatea folosirii unei anestezii generale. Când şi de ce este indicată ne spune…
… dr. Carmen Onaca de la clinica Dent Estet.

De ce este necesară anestezia generală în interventiile stomatologice?

Anestezia generală este necesara în cazul în care copilul prezintă afecţiuni dentare severe, care presupun realizarea unor tratamente complexe, greu de suportat de către pacienţi. Ea este recomandată în special copiilor care prezintă un grad crescut de anxietate şi are marele avantaj că permite realizarea tuturor tratamentelor necesare într-o singură vizită la medicul dentist (2-3 ore), eliminând riscul de a traumatiza copilul. În timpul intervenţiei, acesta este monitorizat în permanenţă de către un medic specialist ATI.

Care sunt riscurile asociate cu anestezia generală la copii?

Orice intervenţie presupune un anumit grad de risc, acesta fiind explicat pe larg înainte ca părinţii să ia o decizie în privinţa anesteziei. Medicul specialist ATI evaluează fiecare pacient în cadrul unei consultaţii pre-operatorii pentru a putea decide dacă anestezia este sau nu indicată în cazul respectiv.

Ceea ce putem menţiona este faptul că aparatul de anestezie Fabius Plus permite monitorizarea complexă a pacientului de către specialistul ATI, indicând în permanenţă funcţionalitatea întregului organism.

Ce măsuri speciale trebuie să ia părinţii înainte şi după anestezie?

Ca în cazul oricărei intervenţii ce presupune anestezia generală, copilul trebuie să nu mănânce cu cel puţin 5 ore înainte.

Presupunând că cel mic are încă dinţii de lapte, care se vor schimba oricum, de ce trebuie supus unei intervenţii complicate, cu anestezie?

Cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii şi, din nefericire, şi o mare parte dintre medicii dentişti este să nu trateze dinţii de lapte ai copiilor. Chiar dacă dinţii de lapte se schimbă, afecţiunile dentare se transmit rădăcinii dentiţiei permanente. Cariile se extind mult mai repede în cazul dinţilor temporari decât în cazul celor permanenţi, iar netratarea lor nu rezolvă problemă.

În plus, infecţiile dentare se pot extinde în organism prin fluxul sangvin şi pot afecta în timp dezvoltarea sănătoasă a copilului.
 
Foto: PR

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale