Vrei să devii vegetariană, vegană sau doar să mănânci mai puțină carne de acum încolo? Sfaturile de mai jos te vor ajuta să pornești pe acest drum într-un mod cât mai sănătos.
- Când elimini carnea din dietă – sau doar o reduci -, trebuie să îți asiguri din alte surse necesarul zilnic de proteine, fier, calciu, vitamina D și vitamina B12.
- Nu sări dintr-o extremă în alta. Dacă vrei să devii vegetariană, cel mai sănătos este să te lași încet, și nu brusc, de carne, combinând o vreme proteina vegetală cu aceea animală.
- Bea smoothie-uri în loc de sucuri. Sunt mai bogate în fibre și sunt cea mai ușoară și neforțată metodă de a-ți îmbogăți dieta obișnuită cu fructe, legume și proteine.
- Vegetarienii trebuie să consume de 2 ori mai mult fier ca non-vegetarienii, deoarece fierul din legume nu se absoarbe în corp la fel de bine ca fierul provenit din produse animale. De știut: dacă îl combini cu vitamina C se absoarbe mai rapid.
- Cantitatea de proteină de care ai nevoie e direct legată de nivelul activităților tale fizice.
- Nu e obligatoriu să consumi lactate pentru a obține necesarul zilnic de calciu.
- Ia suplimente de vitamina D, mai ales iarna.
- Introdu humusul în dietă. Este un aliment care conține atât fier cât și proteine. Îl poți prepara în atât de variate și gustoase moduri încât nu te vei sătura de el prea curând!
- Legumele gătite ușor, la abur, păstrează mai mulți nutrienți decât cele fierte sau prăjite.
- Vegetarianismul este un mod de viață. Și nu unul foarte ușor de demarat și de urmat. Așa că este foarte important să te pregătești din timp pentru această mare schimbare din viața ta.
Foto: Friptură / shutterstock
Ultima modificare iunie 26, 2015 1:13 pm