De ce tremurăm de frig

.

Îl asociem cu senzaţia de frig şi îl considerăm neplăcut. Dar tremuratul este foarte important, el reprezentând mecanismul prin care corpul nostru îşi păstrează temperatura optimă.

Nimic nu este întâmplător în alcătuirea corpului nostru. Fiecare organ, fiecare reflex şi fiecare senzaţie are rolul sau, iar tremuratul nu face excepţie, acesta fiind una din funcţiile pe care organismul le foloseşte ca să-şi menţină temperatura constantă.

Oricare ar fi temperatura mediului înconjurător, corpul uman încearcă să se menţină la 37 de grade Celsius. Când afară e frig, receptorii din piele transmit această informaţie către creier, care ştie că trebuie să ia măsuri şi le semnalează acest lucru muşchilor.

Aceştia se contractă şi se relaxează cu rapiditate producând ceea ce noi numim tremurături. La un moment dat încep să ne clănţăne şi dinţii, pentru că şi muşchii de la nivelul feţei „lucrează” la fel de intens, mişcând maxilarele.

Tremuratul, ca orice altă mişcare, produce căldură care ajunge la organele interne, acestea fiind „obiectivul” ce trebuie protejat. Acelaşi lucru se întâmplă atunci când facem sport.

Probabil ai văzut de mult ori persoane care aleargă, în toiul iernii, în pantaloni scurţi şi nu par să fie deranjate de frig. Mişcările pe care le fac şi care presupun contracţia muşchilor, produc aceeaşi căldură ca şi tremuratul, numai că acesta din urmă este involuntar.

Totuşi, orice mişcare, chiar şi cele involuntare necesită destul de multă energie, iar tremuratul violent este ultima soluţie la care recurge un organism îngheţat.
    
Cei care au suportat o intervenţie chirurgicală ştiu, probabil, că după revenirea din anestezie corpul este cuprins de tremurături, uneori violente. Asta se întâmplă pentru că anestezicele afectează capacitatea organismului de a-şi regla temperatura. Aceasta scade, şi este nevoie de tremurături pentru a produce căldură.

Se poate întâmpla să tremuri şi să ai frisoane atunci când ai febră. Cum e posibil să tremuri când, de fapt, temperatura corpului e mai mare decât ar trebui? Febra păcăleşte creierul. Prin comparaţie cu temperatura corporală, cea a mediului pare mai mică decât ar trebui, iar creierul crede că este frig. Frisoanele nu fac decât să ridice febra şi mai mult.

Afla ce este alergia la frig si cum se manifesta!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton