Deși se curăță de coajă înainte de a fi consumate, este necesar să spălăm coaja acestora. Toate fructele se spală pentru a evita toxiinfecțiile alimentare sau ingerarea unor susbstanțe chimice periculoase. Însă, atunci când vine vorba de delicioasa banana, motivul spălării ei este cu totul altul.
Merele, perele, cireșele, vișinele, prunele și toate fructele trebuie spălate înainte de a le consuma. Te-ai gândit că și banana trebuie să treacă prin acest procedeu înainte de a-i îndepărta coaja și de a o consuma?
De ce ce spală coaja bananelor înainte de a o curăța
Bananele și alte fructe cu coajă groasă sunt, de obicei, ferite de acțiunea pesticidelor. Totuși, potrivit Huffington Post, acest fruct are printre cele mai scăzute niveluri de substanțe chimice dăunătoare pentru că aceste substanțe rămân în coaja lor.
Astfel, atunci când punem mâna pe coaja bananei, ulterior atingem și interiorul fructului ce ajunge în stomac. În acest mod pesticidele, microbii și murdăeia se transferă pe mânile noastre.
De aceea este important ca, înainte de a consuma fructul, coaja bananei să fie spălată. Doar așa te vei putea asigura că vei îndepărta dăunătorii, pesticidele și restul microbilor.
Citește și: Pericolul ascuns în consumul excesiv de fructe. Mihaela Bilic spune care este porția recomandată
Citește și: Alimente cu care poți trata răceala. Trucuri pentru întărirea sistemului imunitar
Citește și: Ce este apio și cum se consumă. Ce beneficii are pentru sănătate!
Citește și: Mâncatul haotic ne afectează starea psihică. Cori Grămescu, despre anorexie și bulimie
Coaja delicoaselor banane conține microbi și pesticide
Directorul principal de comunicații privind tehnologia alimentară la International Food Information Council, Tamika Sims, a spus că „ar trebui să spălați cu apă curată produsele care au coajă, chiar dacă intenționați să le aruncați după ce mâncați fructul. Aceasta este cea mai bună practică în manipularea sigură a alimentelor, pentru a minimiza transferul de murdărie sau microbi ce ar putea fi pe piele, către fructele din interior pe care vreți să le consumați”.
„În timp ce murdăria poate fi vizibilă pe piele, pesticidele persistente sau microbii precum salmonella sau campylobacter, care pot provoca boli de origine alimentară, nu sunt neapărat vizibili”, a mai spus Sims.
Bananele se spală doar cu apă curată, precizează experții.
„Dacă vrei, poți folosi o soluție de oțet diluată: o parte oțet la patru părți de apă curată pentru a-ți pulveriza mâncarea. Acest lucru va ajuta la uciderea unor bacterii și nu va lăsa un gust rău sau posibile substanțe periculoase pe alimente”, a explicat un specialist de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Astfel, înainte de a curăța banana, țineți-o sub un jet de apă curată timp de 60 de secunde.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare octombrie 21, 2023 3:26 pm