Cu siguranță nu stai în fiecare seară să-ți analizezi tălpile sau palmele, pentru că nu este un obicei pe care lumea îl face de zi cu zi. Însă, dacă ești o persoană cu tenul mai închis, poate ar fi bine să îți faci din asta un ritual. Cercetătorii susțin că persoanele care se nasc cu acest tip de piele sunt cu 33 la sută mai predispuse să dezvolte o formă agresivă de cancer de piele.
Cele mai multe dintre noi invidiem persoanele cu pielea mai închisă la culoare, pentru că nu trebuie să stea cu orele la soare pentru a dobândi un bronz frumos pe care îl au, de altfel, pe tot parcursul anului. Însă un nou studiu realizat de Centrul Medical Langone, din cadrul Universității New York, indică faptul că persoanele care au acest tip de piele sunt cu 33 la sută mai predispuse la cancer, comparativ cu persoanele cu pielea deschisă.
Este vorba despre melanomul acral, care se poate transforma într-o formă agresivă de cancer de piele, denumită Acesta reprezintă leziuni pigmentate, care apar pe palme sau pe tălpi, pe sub unghii, în 2 la sută din cazuri la persoanele cu ten deschis și în 33 la sută din cazuri la persoanele cu ten închis.
Cercetătorii de la Universitatea din New York au publicat un studiu în revista Academiei Americane de Dermatologie, în cadrul căruia au fost evaluați 1.052 de pacienți ai clinicilor de dermatologie din New York și Miami din ultimul an. S-a descoperit că un procent de 36 a sută din total aveau aleziuni pigmentate ale pielii, atât pe palme, cât și pe tălpi.
Dintre persoanele care aveau pielea închisă, un procent de 40 la sută prezentau astfel de probleme.
”Nu ne explicăm de ce persoanele cu un ten mai închis prezintă într-un număr mai mare aceste leziuni”, a declarat medicul Jennifer Stein, doctor și profesor asociat la Departamentul de Dermatologie Ronald O. Perelman, din cadrul Centrului Medical Langone, de la Universitatea din New York.
”Este o întrebare bună care trebuie cercetată”, a continuat ea pentru Yahoo Health.
Deși nu există date clare legate de incidența tranformării acestor leziuni în unele care periclitează viața, Stein insistă că majoritatea alunițelor care ies pe mâini și tălpi rămân benigne.
Paradoxul este că pacienții care au tenul mai închis au șanse mai mici să facă cancer de piele comparativ cu persoanele cu pielea mai albicioasă. Și asta pentru că au o protecție solară, cu melanină, mai abundentă. Însă în cazul în care cantitatea crește, acest lucru este de cele mai multe ori aflat prea târziu, ducând la cel mai crunt diagnostic: melanomul – cea mai mortală formă de cancer de piele. Cheia este detectarea de timpuriu a acestei afecțiuni.
Ce avem de făcut?
Doctorul Stein și majoritatea dermatologilor recomandă, pentru prevenirea acestui tip de piele, să îți controlezi pielea de pe mâini, tălpi și degete în mod regulat.
Cancerul de piele poate apărea în orice loc de pe corp, nu doar pe zonele care sunt expuse la soare.
Citește și:
Micul dejun care previne cancerul de colon
Ce risc să faci cancer ai, în funcție de numărul de alunițe
Foto: 123rf.com