De ce pierderea mirosului din cauza COVID-19 este totuși un semn bun

.
Potrivit unui studiu, pierderea mirosului, deși este un simptom specific COVID-19, ar trebui privit ca pe un semn bun în lupta cu boala care a omorât deja peste un milion de oameni în întreaga lume. 

Deși pare bizară o astfel de afirmație, cercetătorii susțin că pierderea mirosului nu este atât de îngrijorătoare ca alte simptome cauzate de COVID-19. Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, anosmia (pierderea mirosului) este asociată mai degrabă formelor ușoare de COVID-19.

Citește online gratuit numărul de octombrie al revistei Unica

Specialiștii au urmărit evoluția bolii pacienților și au constata că 70 până la 85% dintre cei cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce numai 10 până la 15% dintre cei internați au semnalat acest simptom.

Cercetările au arătat că pacienții cu forme ușoare au un răspuns imunitar local mai bun, iar anticorpii în număr mai mare limitează răspândirea virusului în organism. Se produce o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului, însă virusul SARS-CoV-2 nu afectează atât de mult plămânii.

Citește și: Slovacia şi Republica Cehă vor intra din nou în stare de urgență

De asemenea, potrivit studiului, 85% dintre cei care au suferit de anosmie își recapătă mirosul în cel mult trei luni.

Sursă foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton