Zilele trecute, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndemna românii de până în 40 de ani să meagă „cât mai repede” la medicii de familie și să-și ia rețetele pentru iodură de potasiu. Îndemnul oficialului a venit în contextul în care forțele ruse au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților din statul vecin, în acel atac au fost afectați mai mulți senzori de radiații.
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu. Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus luni Rafila.
El a adăugat că, la nivel național, sunt 2.500 de farmacii în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. Pastilele se vor administra însă exclusiv în caz de accident nuclear, în termen de 8 ore de la producerea acestuia, după ce autoritățile vor anunța acest lucru, prin intermediul presei și canalelor oficiale de comunicare.
De ce persoanele peste 40 de ani nu primesc iod, în cazul unui accident nuclear
După anunțul lui Alexandru Rafila, mulți s-au întrebat de ce îndemnul ministrului a fost doar pentru persoanele de până la 40 de ani. Ce se întâmplă cu cei care au depășit această vârstă?
Conform unei informări transmisă de Minister, medicamentul este recomandat persoanelor sub 40 de ani, pentru că ele sunt cele mai expuse, în caz de accident nuclear. Și ministrul Rafila a revenit cu explicații.
″În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății.