De ce nu trebuie să lași un pahar cu apă noaptea pe noptieră

.

Probabil că faci asta de ceva timp, lași mereu pe noptieră, noaptea un pahar cu apă neacoperit.  Te-ai trezit vreodată noaptea și ai băut din pahar? Nu ți s-a părut că apa are gust ciudat?

Acel gust ciudat se datorează creșterii acidității apei. Ph-ul apei tinde să scadă în timpul nopții dacă paharul nu este acoperit. Apa absoarbe dioxidul de carbon și devine ușor acidă. Fenomenul nu este periculos și nu îți afectează sănătatea.

Ce ar trebui să te îngrijoreze este faptul că apa nu trebuie neapărat să fie contaminată din exterior pentru a duce la boli. Apa susține viața, poate duce la creșterea algelor sau bacteriilor dacă nu este înschisă ermetic într-un vas.

Apa se strică?

Apa nu conține zaharuri sau proteine care pot fi consumate de bacterii, deci practic nu se poate strica, dar în aer liber poate duce la dezvoltarea algelor sau poate conține larve de țânțar.

În schimb, apa poate fi contaminată și în interiorul casei tale. Dacă lași paharul neacoperit pe timp de noapte, praful poate contamina apa.

Marinarii obișnuiau să ia butoaie întregi cu apă proaspătă atunci când traversau distanțe mari. Din nefericire, apa se strica în câteva zile, avea un miros neplăcut și dezvolta alge. Marinarii știau asta și de obicei aveau pe vas și alte băuturi (bere sau rom). Alcoolul din aceste băuturi nu permitea apariția bacteriilor.

În prezent, apa se poate depozita în siguranță în recipiente de plastic. Din nefericire, sticlele cu apă nu trebuie să fie ținute în soare și lângă locurile unde se folosesc pesticide (plasticul este permeabil). În plus, anumite tipuri de plastic, în prezența căldurii elimină în apă un compus numit bisfenol A, compus cancerigen.

Sursa foto 123rf

Citește și Cât de greu este un pahar de apă?

Citește și Ce se întâmplă dacă bei un pahar cu apă pe stomacul gol timp de o lună

Ultima modificare iulie 4, 2017 6:44 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale