De ce nu se transmite COVID-19 la toți membri unei familii, deși locuiesc împreună? Explicația specialiștilor

.

Apar tot mai multe situații în care unii membri ai familiei fac COVID-19, iar alții nu, deși locuiesc în aceeași casă. Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a explicat cum este posibil acest lucru. 

Au apărut mai multe cazuri ce ridică din nou semne de întrebare în ceea ce privește modul de transmitere al virusul SARS-CoV-2. În mai multe familii, unii membri s-au îmbolnăvit, iar alții nu, deși stau sub același acoperiș și respiră același aer. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a explicat pentru Digi24 cum se întâmplă acest lucru.

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

De ce nu se transmite COVID-19 la toți membri unei familii, deși locuiesc împreună

Medicul a spus că există două aspecte ale acestei situații. Prima variantă ar fi că unii membri ai familiei sunt asimptomatici. A doua variantă ar fi că unii oameni au un sistem imunitar puternic și nu se infectează.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și practic, nu depistăm cazul pozitiv pentru că el nu s-a testat. Dar există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate bună, o imunitate de moment care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Specialista a subliniat însă faptul că sistemul imunitar variază în funcție de stres, alimentație, odihnă, iar răspunsul organismului nostru față de boli și infecții se modifică și el, de la o săptămână la alta.

„Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții – și vaccinul este o soluție – să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a mai spus ea.

Citește și: Liviu Vârciu, probleme de sănătate după COVID-19: “Acum ficatul e praf și am rămas cu o pată pe plămâni”

Ventilația adecvată scade riscul de a face COVID-19

De asemenea, și cantitatea de viruși influențează nivelul la care se poate transmite noul coronavirus. De aceea, este indicat să stăm în încăperi aerisite, să purtăm măști și să respectăm și celelalte măsuri de prevenție.

„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție.

Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Dar acel curent, cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a mai declarat dr. Beatrice Mahler.

Sursă foto: Shutterstock.com

Ultima modificare ianuarie 4, 2021 1:33 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale