Oricât te-ai ambiţiona, nu reuşeşti niciodată să obţii rezultatele miraculoase promise de diferite diete. Cine să fie de vină? Tu sau regimul cu pricina?
Ai încercat, inutil, să ţii diverse diete. Şi te-ai convins că, pentru tine, nu funcţionează nici una
Ai urmat cu adevărat toate acele diete „miraculoase“? Poate faci parte din acea categorie a celor care pierd doar două-trei kilograme. Şi, o dată trecut entuziasmul iniţial, te simţi tentată să faci câteva abateri de la meniul strict pe care ţi l-a prescris dieteticianul sau pe care l-ai găsit în vreo revistă. Câteva kilograme în plus, de multe ori, nu reprezintă decât retenţia de lichide. Şi dacă nu reuşeşti să respecţi dieta, iar problema ta este aceea de a te „dezumfla“, poţi adopta câteva din următoarele trucuri. Spre exemplu, spune „nu“ dulciurilor şi „da“ fructelor; „nu“ sucurilor sau sosurilor prea elaborate şi „da“ sucului de roşii proaspăt.
În timpul zilei îţi numeri înghiţiturile una câte una, iar noaptea dai fuga la frigider
Dacă ţi se întâmplă să o faci în mod constant, consultă-ţi medicul sau pe cea/cel care ţi-a prescris dieta. Persoanele care se comportă astfel, în general, sunt deja supraponderale şi au nevoie de ajutor sau de consiliere împotriva bolilor de nutriţie. Atunci când ne hrănim pe întuneric, pare că dorinţa de a mânca apare numai în somn. Mai mult decât atât, suntem singure şi nu este nimeni care să ne critice. Iar totul poate fi devorat până la ultima înghiţitură. Este ca şi cum nu ai vrea să mănânci decât atunci când nu vezi mâncarea.
Spui tuturor că vei intra la dietă. Cu toate astea, însă, nu reuşeşti să o începi cu adevărat
Acesta este un comportament care poate ascunde o anumită lipsă de stimă faţă de propria persoană, alimentată de insuccese. Dacă sunt deja ani în care te confrunţi cu kilogramele în plus, poate că acum nu mai ai chef să-ţi pui răbdarea la încercare cu o nouă dietă. Dar, având în vedere că, majoritatea colegelor şi prietenelor tale, în fiecare primăvară declară război formelor pline, nu vrei ca tu să rămâi mai prejos. „Vă aşteptaţi să slăbesc şi eu vă las să credeţi asta. Dar până mă decid când o să îmi încep cu adevărat dieta, o să mănânc ce-mi place!“. Pentru a ieşi din acest cerc vicios, nu trebuie decât să găseşti curajul de a spune ceea ce gândeşti. Acesta ar putea fi primul pas pentru a începe să te accepţi aşa cum eşti. Şi pentru a face pace cu propriul corp“.
Îţi urmezi la sânge dieta, însă, în timp ce găteşti, continui să guşti din bucate
Un psiholog s-ar putea să-ţi spună că, în realitate, nu vrei sau nu te-ai hotărât cu adevărat să ţii dieta. Dar poate că tu eşti doar un pic distrată sau neatentă şi nu ţii cont de faptul că sosul cu smântână sau ciulamaua pe care o pregăteşti cu atâta atenţie sunt hipercalorice. S-a calculat că, în acest mod, o casnică poate consuma mai mult de 1.000 de calorii în plus în timpul unei zile. Aşadar, ce e de făcut? Mai întâi, fă ca marii bucătari profesionişti: nu mai gusta din mâncare în timp ce o găteşti. Pentru a rezista, ţine lângă tine o sticlă cu apă din care să poţi bea: aceasta te va face să te saturi. Şi nu mai „ciguli“ nici în timp ce strângi masa.
Începi cu o dietă clasică, apoi treci la cea pe care ţi-o recomandă o prietenă, până când găseşti într-o revistă o alta, care ţi se pare mai bună
Trecând de la o dietă la alta, nu vei obţine decât un singur rezultat sigur: nu vei pierde în greutate nici un gram. Iar acest obicei prost se poate transforma într-o dereglare comportamentală serioasă de care este dificil să te eliberezi, dat fiind faptul că vei acumula în continuare în greutate. Unica modalitate de a ieşi din acest „cerc vicios“ este să încerci să mai urmezi orice dietă care-ţi trece pe lângă urechi. Al doilea pas este să te adresezi unui dietetician şi să urmezi cu sfinţenie ceea ce îţi prescrie el. Scopul, în afară de acela de a pierde în greutate, este şi acela de a aduce un pic de ordine în alimentaţia ta.
Eşti atentă la dietă de dimineaţă până când ieşi de la serviciu, când cedezi în faţa unei seri în compania prietenilor
În acest caz, se declanşează un mecanism psihologic care are de-a face cu simţul datoriei: ai urmat obligaţiile faţă de ceilalţi, te-ai ţinut tare toată ziua şi, prin urmare, de cum ai ieşit din birou, consideri că meriţi un premiu. Problema este să pricepi câte calorii extra te „asaltează“: într-un un pahar cu vin, spre exemplu, se „ascund“ 80 de calorii, iar în unul cu şampanie, cu 10 calorii mai mult, în timp ce un cocktail ajunge şi până la 190 de calorii. Dacă la acesta mai adaugi şi câteva gustări rapide, să nu te mai mire că acul cântarului va continua să urce: o pungă de chipsuri furnizează 500 de calorii, iar 100 de grame de măsline negre – 230 de calorii.
Scazi în greutate rapid, dar, imediat ce încetezi dieta, la nici o lună, te îngraşi la loc
Poate că urmezi diete care îţi promit rezultate-record. Dar dacă pierzi cinci kilograme în două stăptămâni, spre exemplu, înseamnă că pierzi 50% lichide şi grăsimi şi 50% din musculatură. Astfel că, de cum se termină dieta, kilogramele se pun toate la loc, ca prin farmec. Însă doar grăsimea şi lichidele. Pentru că, dacă nu te duci în mod regulat la sală, masa musculară pierdută nu se mai recuperează. Prin urmare, aminteşte-ţi că, pentru a nu-ţi pierde tonusul muscular, nu ar trebui să slăbeşti mai mult de o jumătate de kilogram pe săptămână.
La masă, cu familia, mănânci dietetic.
Însă o dată rămasă singură, mănânci orice are multe calorii
Cine se comportă astfel, are nevoie de mai multă afecţiune şi încearcă să găsescă un refugiu în mâncare. Ofemeie din această categorie nu este neapărat o gurmandă, iar foamea ei are o origine mult mai profundă. Însă, pentru a nu-şi pierde autorespectul, ea îşi ascunde problema atât faţă de sine, cât şi faţă de ceilalţi. Sfatul nostru? Să nu se mai ascundă faţă de familie şi să le ceară membrilor acesteia să nu o mai judece pentru propriile greşeli alimentare.