De ce nu ne place sunetul vocii noastre? Explicația specialiștilor

.

Ți-ai auzit vreodată vocea pe o înregistrare și ți s-a părut că nu sună deloc ca cea pe care o auzi tu în cap? Ei bine, se pare că majoritatea oamenilor își detestă adevărata vocea, cea pe care o aud cei din jur.

Un chirurg specializat pe tratarea oamenilor cu probleme de voce și-a înregistrat pacienții vorbind pentru a observa cum se schimbă vocea lor, de la o ședință la alta. Doar că, atunci când s-au auzit pe înregistrare, persoanele respective au avut un șoc: vocea lor nu suna deloc așa cum o știau ei.

Oamenii își percep vocea ca fiind mai profundă decât este în realitate

Neel K Bhatt de la Universitatea din Washington a explicat că multe persoane simt un disconfort atunci când își aud vocile pe înregistrări, iar acest lucru este cauzat de un amestec fiziologic și psihologic.

„În primul rând, sunetul dintr-o înregistrare audio este transmis diferit la creier față de sunetul generat atunci când vorbești. Atunci când asculți o înregistrare a vocii tale, sunetul călătorește prin aer și în urechi, ceea ce se numește „conducție a aerului”. Energia sonoră vibrează timpanul și oasele mici ale urechii. Aceste oase transmit apoi vibrațiile sonore către cohlee, care stimulează axonii nervoși care trimit semnalul auditiv către creier”, a explicat specialistul, potrivit The Conversation.

„Pe de altă parte, atunci când vorbești, sunetul vocii tale ajunge în urechea internă într-un mod cu totul diferit. În timp ce o parte din sunet este transmisă prin conducerea aerului, o mare parte din sunet este condus intern direct prin oasele craniului”, a precizat Neel K Bhatt.

Citește și: Melasma, o afecțiune greu de controlat. Sfaturile medicului dermatolog

Potrivit specialistului, acesta este motivul pentru care oamenii își percep vocea ca fiind mai profundă și mai bogată atunci când vorbesc.

Medicul spune că mai există un motiv pentru care auzirea unei înregistrări a vocii tale poate fi atât de deconcertantă. Auzi o voce nouă, una care expune diferența dintre percepția ta și realitate.

Citește și: Cum să-ți îmbunătățești fertilitatea prin metode simple. Recomandările experților

„Cum vocea ta este unică și o componentă importantă a identității de sine, această nepotrivire poate fi tulburătoare. Dintr-o dată realizezi că alți oameni au auzit altceva tot timpul”, a explicat dr Neel K Bhatt.

De ce nu ne place sunetul vocii noastre

Specialistul a explicat că oamenii nu se simt neapărat deranjați de sunetul vocii pe care o aud pe înregistrare, ci mai degrabă nu sunt obișnuiți cu el.

Citește și: Greșeli de evitat când ținem post intermitent

Citește și: Avantajele implanturilor mamare de mici dimensiuni. Ce spun medicii specialiști: „Mai mare nu înseamnă mai bine”

Un studiu publicat în anul 2005 a analizat pacienții cu probleme de voce. Aceștia au fost rugați să își evalueze propriile voci atunci când li s-au prezentat înregistrări ale lor. Cercetătorii au descoperit că pacienții au avut tendința de a evalua mai negativ calitatea vocii lor înregistrate.

Astfel oamenii au tendința de a se judeca mult prea aspru atunci când aud o înregistrare a vocii lor.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton