Unul dintre cele mai căutate energizante din lume, cafeaua, are și efecte secundare. Cu atât mai mult cu cât în ea se adaugă zahăr sau lapte...sau ambele.
Organismul fiecărei persoane este unic, iar metabolizarea cofeinei se face în mod diferit pentru fiecare în parte. În timp ce o persoană poate consuma patru cești de cafea după prânz, se simte grozav și noaptea are un somn liniștit, o altă persoană, care bea o cantitate mult mai mică dimineața, are palpitații și nu mai poate dormi noaptea, notează Huffington Post.
„Unul dintre cele mai puternice efecte fiziologice ale cofeinei este capacitatea de a stimula sistemul nervos pentru a produce adrenalină”, a explicat nutriționistul Tamar Samuels.
Eliberarea adrenalinei în sânge crește tensiunea arterială, bătăile inimii și activitatea aparatului respirator. Toate acestea pot contribui la senzația de nervozitate pe care unele persoane o experimentează atunci când consumă prea multa cafea.
Legătura dintre cofeină și aciditatea din organism
Potrivit nutriționistului, persoanele cu țesut esofagian, stomalac sau intestinal inflamat pot întâmpina anumite sensibilități la băuturi ce provoacă aciditate, întâmpinând senzația de arsură.
Tamar Samuels a avertizat că laptele adăugat în cafea crește aciditatea. Totodată, zahărul și alți îndulcitori artificiali agăugați în ceașca de cafea pot provoca indigestie, diabet de tip 2 sau poate conduce chiar la creșterea în greutate.