Dacă îți plac cartofii crocanți, s-ar putea să vrei să îți schimbi preferințele culinare. Vezi de ce nu este bine să gătești alimentele la temperaturi prea mari.
Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor a emis, recent, un raport nou în legătură cu alimentele foarte prăjite sau gătite la temperaturi mari, potrivit The Huffington Post. Specialiștii au constatat că alimentele preparate astfel conțin cantități mari de acrilamidă, o substanță care cauzează cancer la animale.
Chimistul Lauren Robin din cadrul Administrației Americane a Alimentelor și Medicamentelor susține că acrilamida se formează, în general, în alimentele de origine vegetală, precum cartofi, cereale și fructe uscate, în timpul procesului de prăjire și coacere. Substanțele chimice se materializează din zaharurile și aminoacizii pe care aceste produse le conțin în stare naturală.
Nu ai cum să eviți acrilamida, însă poți reduce potențialul cancerigen al acestui compus. În primul rând, nu depozita cartofii în frigider. Dacă faci asta, cantitatea toxinelor eliminate în timpul gătirii crește considerabil, potrivit Societății Americane împotriva Cancerului. În al doilea rând, această metodă compromite aroma cartofilor. Cartofii trebuie păstrați într-un loc uscat și ferit de lumină.
Atunci când vrei să gătești cartofi sau alte legume, ai grijă să le ții pe foc până când obții o nuanță galbenă sau aurie, în niciun caz maro. Zonele foarte închise la culoare conțin mai multe toxine periculoase pentru organism. Același lucru este valabil și pentru pâine: ar trebui să fie prăjită până obții o nuanță de maro deschis și să nu o consumi dacă se apropie de negru.
Alte motive să nu gătești la temperaturi mari
Producția de acrilamidă nu este singurul motiv pentru care nu ar trebui să gătești la temperaturi foarte mari. Toate alimentele, indiferent că sunt de origine animală sau vegetală, sunt mai greu de digerat când sunt preparate termic foarte mult. În aceste condiții, organismul va absorbi mai greu nutrienții și poate apărea o lipsă de vitamină. Dacă vrei să mănânci sănătos, cel mai bine este să fierbi alimentele ori să le prepari la aburi, pentru că temperatura în timpul acestui proces nu depășește 100 de grade Celsius. Gătitul în cuptor și prăjitul, însă, sunt ceva mai periculoase, deoarece temperatura de preparare depășește 200 de grade Celsius.
Dacă toate aceste motive nu te conving să reduci temperatura de preparare a alimentelor, atunci poate te vei răzgândi dacă vei afla că și aroma lor se modifică, atunci când le ții prea mult pe foc. În plus, legumele verzi vor căpăta o substanță neplăcută prin gătire, iar celelalte produse își vor schimba textura.