De ce nu este bine să dormi cu crini în cameră

.

Numeroase specii de crini de grădină sunt puternic parfumate. Atât de parfumate, încât aerul devine greu de respirat, dacă sunt ținute într-o încăpere închisă. Încă din copilărie știm că nu este bine să dormi cu crini în cameră și nu sunt singurele flori pe care trebuie să le scoți din dormitor seara!

Bunicile noastre ne sfătuiau că nu este bine să dormi cu crini în cameră și ne spuneau povești despre puterea magică a parfumului de crini care poate aduce somnul de veci. Cât de adevărate erau poveștile lor? Cât de periculoasă și de sumbră este puterea crinilor? Află de ce este toxic parfumul florilor și cât de riscant este să provoace o tragedie!

Specii de crini parfumați

De ce nu este bine să dormi cu crini în cameră

Crinii de grădină sunt înzestrați cu un parfum deosebit, inconfundabil. Albi, roz, mov sau portocalii, crinii parfumați sunt deosebit de apreciați de iubitoarele de flori pentru florile lor mari și pentru parfum.

Cu peste 100 de specii și sute de hibrizi, crinii se numără printre cele mai răspândite flori de vară. Speciile de crini sunt cuprinse în familii mari, cu zeci de varietăți. Există familii de crini asiatici (foarte colorați, dar aproape lipsiți de parfum), crini orientali, crini trompetă, crini regali sau imperiali cu florile cele mai mari sau crini de o zi, care se ofilesc în 24 de ore. Iată câteva specii recomandate pentru parfumul lor puternic.

Crinii imperiali

Crinii albi, imperiali, cu corole mari și stamine încărcate de polen portocaliu se numără printre cele mai parfumate soiuri. Sunt cu adevărat spectaculoși, iar parfumul lor se răspândește în toată curtea, vara, mai ales după apusul soarelui.

Numele lor științific este lilium regale și pot fi plantați în grădină primăvara devreme sau toamna, urmând să înflorească în lunile iulie – august. Cei mai parfumați crini din familia lilium regale sunt crinii albi, dar și cei roz sunt destul de parfumați, astfel încât seara este posibil ca parfumul lor să devină ușor iritant.

Acești crini cresc înalți și trebuie cultivați în spații semiumbrite, pe lângă un gard sau un chioșc. Ei înfloresc în miezul verii și răspândesc un parfum puternic. Una dintre varietățile cele mai parfumate este Madona, cu florile mari și albe, cu stamine bogate în polen auriu.

Crinii trompetă

Acești crini au flori mari și lungi, ca niște trompete, au culori albe, roz, purpurii, de obicei sunt bicolori și destul de parfumați. Aici sunt incluse speciile Regal și African Queen, prima dintre ele având flori albe, cu auriu în centru, iar cea de a doua flori de culoarea caiselor, cu un parfum delicat.

Crinii orientali

Este o familie cu mai multe specii de crini care se disting prin florile mari, pestrițe, picurate cu stropi de culoare închisă, cu petale ondulate sau franjurate. Sunt crini spectaculoși, rezistenți, dintre care am putea menționa Casablanca (flori albe imaculate), Dizzy (flori albe și purpurii cu stropi purpurii) sau Magic Star (flori cu petale duble, albe-roz, cu stropi purpurii).

Crinii din aceste specii sunt mai puțin parfumați decât crinii imperiali și sunt mai ușor de tolerat de către persoanele care nu suportă parfumuri puternice. Cu toate acestea, nici ei nu sunt recomandați în camera în care dormi.

Ce pericole ascund florile de crin

Pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de periculoase florile de crini. Trebuie să știi că toate speciile de crini, mai mult sau mai puțin parfumate sunt toxice. Întreaga plantă a crinului este toxică, de la bulb, la tulpină, frunze și flori. Crinii de grădină sunt periculoși pentru copiii mici și pentru animalele curioase, care ar putea încerca să roadă din frunze sau din flori, atrase de culoarea lor.

Bulbii crinilor sunt principalii vinovați deoarece conțin toxine puternice, dezvoltate de-a lungul timpului pentru a se proteja de rozătoare. Otrava din bulbi ajunge și în tulpină sau în staminele florilor. Ceea ce este ciudat este că unele flori de crini, de fapt doar petalele lor, sunt inofensive și se consumă în salate în bucătăria orientală. Spre exemplu, petalele de la crinii orientali (Lilium lancifolium), crinii japonezi (lilium speciosum) sau crinii imperiali ar putea constitui un decor interesant pentru salatele de vară, dacă sunt curățate de stamine și de polen.  

Din punct de vedere medicinal, bulbii unor specii de crini au fost folosiți pentru proprietățile lor curative. Indienii din America de nord sau vracii chinezi făceau din ei remedii pentru tuse și plămâni, unguente pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare, creme pentru tratarea unor răni de piele sau chiar calmante pentru durerile menstruale.

Cu toate acestea, trebuie să reții că bulbii de crini și florile sunt un pericol pentru copiii mici și pentru animalele de companie, iar parfumul lor poate provoca reacții severe. Crinii sunt, totuși, flori toxice, de care este bine să te bucuri în grădină, dar să nu le păstrezi în casă, în camera în care dormi. Parfumul lor nu te omoară, dar de obicei provoacă amețeală și dureri de cap.

Ce se întâmplă dacă dormi cu crini în cameră

De ce nu este bine să dormi cu crini în cameră
specie de crin oriental

Unele persoane adoră parfumul puternic de crini și își decorează adesea casa cu buchete mari de crini. În primele două zile de când se deschid bobocii, parfumul florilor este proaspăt și plăcut. În următoarele zile, când florile încep să se ofilească, parfumul devine tot mai greu, capătă un iz fetid de otravă și este greu de suportat.

Dacă îți place să dormi cu crini în casă, încearcă totuși să nu îi ții în dormitor. Aerisește bine spațiul unde ții crinii și nu păstra prea multe flori greu mirositoare în casă.

Dacă dormi cu crini în cameră, este posibil să resimți anumite senzații neplăcute dimineața sau chiar în timpul nopții, dacă dormitorul nu este bine aerisit sau dacă dormi cu geamurile închise:

  • Senzație de greață
  • Gust amar
  • Durere de cap
  • Senzație de amețeală
  • Senzație de dezorientare

Toate aceste senzații sunt consecințele unui parfum greu, încărcat de toxine, chiar dacă pare plăcut. Pe de altă parte, crinii consumă mult oxigen pe timpul nopții, fiind genul de plante care continuă să crească și să înflorească după ce au fost tăiate.

Bobocii foarte tineri din vârful tulpinilor vor continua să se dezvolte și să își deschidă petalele, mai ales pe timpul nopții sau dimineața devreme, la răsăritul soarelui. Atunci eliberează o cantitate mai mare de parfum, consumă mult oxigen și eliberează totodată dioxid de carbon. Așa se face că, în cazul în care dormi cu crini în cameră, aceștia provoacă o senzație de moleșeală și somnolență accentuată și este posibil să te trezești cu dureri de cap.

Toate aceste senzații sunt mult mai periculoase și greu de suportat de către copii. Ai grijă să nu ții niciodată crini în casă, dacă ai copii mici, fără să aerisești bine spațiul și în niciun caz să nu pui crini sau alte flori puternic parfumate în camera copiilor.

Crinii, deosebit de toxici pentru pisici și câini

Bulbii de crini, dar și florile sunt periculoase pentru animalele de companie. Cele mai expuse sunt pisicile. Ingerarea unei flori sau a unui bulb de crin poate duce la spasme dureroase, blocaj renal și chiar moartea animalului, dacă nu se intervine în primele două – trei ore de la ingerare.

Chiar dacă florile de crin nu sunt la fel de periculoase pentru câini, bulbii sunt otrăvitori și nu trebuie lăsați în apropiere de micile patrupede.

Alte flori puternic parfumate și toxice

Crinii sunt cele mai parfumate flori din grădină și cele care au parfumul cel mai intens, dar și greu de tolerat. Persoanele cu un fond alergic în niciun caz nu suportă parfumul de crini.

La fel de toxice și periculos de parfumate mai sunt și alte flori, în special florile cu bulbi:

  • Zambilele au și ele un parfum puternic, plăcut doar atâta vreme cât florile sunt proaspete, dar otrăvitor și greu de suportat când florile încep să se ofilească; nici cu zambile nu este bine să dormi în cameră, decât dacă lași un geam deschis;
  • Narcisele sunt al doilea tip de flori de primăvară cu bulbi toxici și parfum puternic; și narcisele sunt periculoase pentru persoanele care suferă de alergie, pentru copiii mici sau pentru animalele de companie;
  • Liliacul are ciorchini mari de flori înmiresmate, iar speciile puternic parfumate sunt greu de suportat în spații închise;
  • Tuberozele sunt flori minunate de vară, deosebit de parfumate mai ales pe timpul nopții; așa cum nu este bine să dormi cu crini în cameră, evită și tuberozele, deorece parfumul lor greu induce o stare de somnolență și amețeală stranie.

Curiozități despre crini

Crinii cresc peste tot în lume, în zonele calde și temperate, fiind cele mai cumpărate flori în Europa pentru aranjamente, ceremonii și nunți.

Crinul alb este considerat floarea purității, a eleganței și frumuseții, fiind asociat și cu Fecioara Maria. Bisericile catolice sunt adesea decorate cu flori de crin albe în timpul marilor sărbători.

Chinezii spun că florile de crin aduc noroc, chiar dacă nu este bine să dormi cu crini în cameră pentru că provoacă dureri de cap și amețeală.

În America, indienii considerau florile de crin sălbatic flori sacre.

Grecii antici asociau floarea de crin cu fertilitatea și maternitatea. O veche legendă greacă spune că, în timp ce își alăpta fiul, zeiței Hera i-a căzut o picătură de lapte pe pământ și aceasta s-a transformat într-o floare albă de crin.

Crinii pot rezista în vază mai mult timp, dacă le schimbi apa zilnic și dacă îndepărtezi staminele încărcate de polen.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton