Peștele este un aliment foarte sănătos, însă dacă nu știi cum să îl prepari, nu beneficiezi de proprietățile sale. Vezi de ce nu ar trebui să îl prăjești niciodată.
Un studiu publicat în revista „Circulația sângelui: insuficiență cardiacă” a arătat că oamenii care mănâncă pește prăjit cel puțin o dată pe săptămână au un risc cu 48% mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă, potrivit berkleywellness.com. Nu este prima dată când se trage un semnal de alarmă în legătură cu includerea peștelui prăjit în alimentație. Alte cercetări din 2005 au arătat că persoanele care îl consumă constant sunt cu 44% mai expuși riscului de a face un accident cerebral. Și dacă nu ești, încă, convinsă că ar trebui să gătești peștele într-un mod mai sănătos, află că un studiu din 2011 a arătat că unul dintre motivele pentru care în sudul SUA sunt mai multe cazuri de atac cerebral este faptul că oamenii de acolo mănâncă mai mult pește prăjit.
Peștele îți protejează sistemul cardiovascular, dar când este prăjit, devine extrem de periculos pentru sănătate din cauza conținutului ridicat de grăsime. Un nivel mare de colesterol duce la blocarea vaselor de sânge sau la boli de inimă. Somonul, de exemplu, este un pește extrem de sănătos, datorită nivelului mare de acizi grași omega 3, însă aceste proprietăți se pierd atunci când îl gătești în ulei.
Beneficiile consumului de pește
Peștele conține numeroși nutrienți importanți, precum și proteine și vitamina D. În plus, este una dintre cele mai bune surse de omega 3 din lume. Îl poți consuma fiert, pe grătar sau gătit la cuptor, dacă vrei să te bucuri de aceste beneficii.
Somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul se numără printre cele mai sănătoase tipuri de pește, deoarece au o cantitate mai mare de omega 3. În plus, au și vitamina D, un nutrient care se găsește în foarte puține alimente. Acizii grași sunt foarte importanți pentru buna funcționare a creierului și au un rol important în prevenția unor boli grave. Este recomandat să consumi pește de două-trei ori pe săptămână.
Dacă îți place macroul afumat poți face o delicioasă pasta de peste!
Peștele este bun și pentru sănătatea psihică. Studiile au arătat că acest aliment este foarte eficient în tratarea depresiei și îl face pe consumator mai fericit. Acizii grași omega 3 au un rol important în acest sens, pentru că protejează creierul și țin departe bolile psihice.
Dacă vrei să ai vedere bună și la bătrânețe, ar trebui să mănânci pește cât mai des. Tot acizii grași omega 3 au rolul de a lupta împotriva bolilor de ochi și previn îmbătrânirea prematură a vederii. Este de ajuns să consumi pește o dată pe săptămână pentru a reduce cu 53% riscul de a suferi de o boală a ochilor.