Obezitatea, tulburarea metabolică cea mai răspândită şi cu cele mai devastatoare urmări, este mai uşor de prevenit decât de tratat. Şi în acest caz, ca şi în multe altele, prevenţia…
… este calea cea mai sigură, naturală, sănătoasă şi ieftină.
Din păcate, nu toată lumea reuşeşte să adopte un stil de viaţă care să ţină kilogramele la distanţă şi astfel se ajunge la punctul în care nu se mai pot face prea multe. Este foarte greu să scapi de obezitatea în fază statică adică atunci când nu te mai îngraşi dar nici nu mai slăbeşti, indiferent ce ai face.
Acest tip de obezitate răspunde foarte dificil la manevrele obişnuite, a avertizat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetări Alimentare, la lansarea cărţii sale „Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”
Dar cum se ajunge în aceasta situaţie? Totul începe încă înainte de naştere, spune prof. Mencinicopschi.
Dacă gravida consumă arome alimentare, îndulcitori şi celelalte E-uri care se găsesc în alimentele de astăzi, fătul devine dependent de ele încă din viaţa intrauterină. Epidemia de obezitate cu care ne confruntăm astăzi este strâns legată de alimentaţia femeii însărcinate, menţionează specialistul în noua sa carte.
Dacă mama nu îşi modifică obiceiurile alimentare, dependenţa se intensifică în timpul alăptării, apoi în primii ani ai copilăriei, aceşti copii fiind condamnaţi la obezitate pe viaţă.
Obezitate care nu doare, din păcate. Prof. Mencinicopschi explică faptul că bolile cele mai dureroase sunt mai uşor de tratat pentru că durerea ne trimite la medic, care ne oferă tratamentul necesar. Obezitatea este una din bolile care nu dor şi care evoluează lent, pe nesimţite. Pentru că drumul de la normoponderal la obez nu este dureros, nu avem niciun motiv să mergem la medic, iar dacă o facem este, adesea, foarte târziu.
„Percepţia rubensiană” conform căreia gras înseamnă frumos, este un alt factor care duce la obezitate, spune dr. Mencinicopschi, amintind mămicile şi bunicile care îi răsfaţă pe cei mici cu dulciuri. Părinţii de astăzi sunt egoisti, spune specialistul, pentru că preferă să scape de rugăminţile şi lamentările copiilor, oferindu-le ceea ce cer ei, adică dulciuri.
Este mai uşor aşa decât să te lupţi cu cel mic pentru a-l face să înţeleagă cât de periculoase sunt bomboanele sau sucul. Aşa se explică de ce copiii de astăzi sunt mai bolnavi şi mor înaintea părinţilor.
Cum slăbim
Nici cei mari nu sunt, însă, feriţi de pericolele alimentaţiei moderne. Alimentele de astăzi, prin calităţile lor senzoriale – gust, miros, textură etc. – dau o dependenţă puternică, iar cei care vor să slăbească trebuie în primul rând să recunoască faptul că sunt dependenţi de mâncare.
În al doilea rând, ei trebuie să înveţe cum să-şi aleagă alimentele, spune dr. Mencinicopschi. Într-adevăr, alimentul trebuie să fie plăcut ca gust, miros sau textură, însă trebuie să aibă şi calităţi nutriţionale, adică să fie hrănitor. Din păcate, mare parte din alimentele pe care le preferam astăzi conţin calorii goale, adică nu ne aduc şi nutrienţi, ci numai calorii transformate imediat în grăsime.
Un alt lucru de care ar trebui să ţinem cont când ne alegem mâncare, este indicele de saţietate – capacitatea unui aliment de a calma foamea – comparat cu densitatea calorică.
Pentru a slăbi sunt ideale alimentele cu indice de saţietate mare şi densitate calorică mică, adică acelea care te ajută să te saturi cu puţine calorii. Din acest punct de vedere, cele mai bune alimente sunt, printre altele, spanacul, fasolea verde, salata, lintea, ciupercile. La polul opus se află cartofii dulci, carnea de porc, orezul.
Singura modalitate de a slăbi corect şi sănătos, ne avertizează Prof. Mencinicopschi în cartea sa, „Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?”, este schimbarea modului de viaţă cu unul mai sănătos.
Este drept că va fi nevoie de un efort, în primul rând unul intelectual, însă este singurul mod de a slăbi.
Nu există diete de slăbit, ceaiuri minune sau pastile care să te scape peste noapte de kilogramele în plus. Iar dacă ai o prietenă care a slăbit prin una din aceste metode, uită-te cum a slăbit, cum îi arată pielea, muşchii şi cât de sănătoasă este.