De ce ne îmbolnăvim de cancer? Un medic oncolog ne oferă explicația

.
De ce persoanele care au stil de viață sănătos și fac totul pentru a avita cancerul ajung, totuși, să se îmbolnăvească? Medicul oncolog Cătălin Costovici a răspuns la această întrebare într-un interviu acordat evz.ro.

Specalistul spune că numărul bolnavilor de cancer s-a dublat față de perioada de dinainte de 1989.

„Dacă în urmă cu două-patru decenii cancerul era apanajul vârstei înaintate (după 50 – 60 de ani), acum vorbim de incidență crescută inclusiv în zona pediatrică – se pot dezvolta cancere în următoarele câteva săptămâni de la naștere”. 

Și, totuși, de ce ne îmbolnăvim de cancer deși avem un stil de viață sănătos?

„Aici sunt incriminați factorii de mediu, care țin de aerul respirat, de alimentația defectuoasă pe care o găsim din abundență prin supermarketuri. Tot ceea ce înseamnă produs agricol este tratat și paratratat. Cauza reală însă nu o știm. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiații, stres, alimentație etc. ăștia sunt factori de risc. Dar de ce apare un cancer, nu știm. Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu”, a declarat medicul Costovici pentru evz.ro.

„În înșiruirea de gene ale ADN-ului există tot timpul niște mutații, care se repară de către organism. Poate că e cam mult spus că avem tot timpul cancerul în noi, dar avem asemenea mutații fiecare dintre noi oricând. Numai că marea majoritate reușim să le reparăm. La un moment dat însă organismul e prins pe picior greșit și mutația nu se mai repară, iar ăsta e primul pas în apariția unei asemenea tumori”, a adăugat specialistul oncolog.

Cătălin Costovici este medic specialist oncolog la Centrul Medical de Diagnostic al Academiei Române și a urmat mai multe cursuri postuniversitare  în Malta, la Roma, Budapesta, Leuwen, Indianopolis, Edinburgh, a susţinut numeroase comunicări de specialitate la conferinţe naţionale şi internaţionale.

Este, de asemenea,  membru al Societăţii Americane de Oncologie Clinică, al Societăţii Europene de Oncologie Clinică, al Societăţii Europene de Oncologie Ginecologică şi al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului de Plămâni, dar şi al Societăţii Române de Oncologie Medicală și a semnat articole în publicaţii de specialitate.

Citește și – Ce nu-ţi spune nimeni despre cancer

Citește și – S-a îmbolnăvit de cancer cervical la 24 de ani. Care au fost simptomele

Foto – Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton