Boala şi moartea sunt concepte pe care le asociem de obicei cu bătrâneţea. Totuşi, 1.8 milioane de tineri între 15 şi 24 de ani mor în fiecare an la nivel mondial din motive ce ar putea…
… fi prevenite.
Statistici sumbre
Tinereţea înseamnă energie, vitalitate, bucurie, sănătate, optimism. Din păcate, nu toţi tinerii sunt atât de norocoşi.
16 milioane de fete sunt nevoite să renunţe la copilărie prea devreme, devenind mame între 15 şi 19 ani. Nici boala nu-i ocoleşte pe cei tineri. 40% din noile cazuri de infecţii HIV se înregistrează la persoane între 15 şi 24 de ani. În timp ce problemele de sănătate mintală, în special depresia, afectează 20% dintre tineri.
150 de milioane îşi fac rău cu mâna lor, prin obiceiuri proaste cum este fumatul. Mai trist este că în fiecare zi, 565 de tineri sunt ucişi de semeni de-ai lor, în timp ce alţi 1000 mor în accidente rutiere.
Aşa se face că, potrivit statisticilor date publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 1,8 milioane de tineri îşi pierd viaţa înainte de a fi început să trăiască cu adevărat, între 15 şi 24 de ani.
Obiceiurile proaste se învaţă în adolescenţă
Mult mai mulţi sunt cei care suferă de boli sau capătă obiceiuri ce le vor afecta viaţa pentru totdeauna. OMS estimează că două treimi din decesele premature şi o treime din boli sunt asociate cu afecţiuni şi comportamente care încep în adolescenţă: fumatul, sedentarismul, sexul neprotejat, implicarea în activităţi violente etc.
Din păcate, când avem maturitatea necesară pentru a înţelege la ce riscuri ne expunem este deja prea târziu.
Populaţia unei ţări poate deveni mai sănătoasă numai dacă se iau măsuri pentru a promova viaţa sănătoasă în rândul adolescenţilor, avertizează OMS.
Cauzele deceselor în rândul tinerilor
Cei de la OMS arată şi care sunt cele mai frecvente cauze de deces în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani. Uimitor este că mare parte din aceşti factori ar putea fi preveniţi cu uşurinţă.
Sarcina şi naşterea la adolescente. Statisticile spun ca 16 milioane de adolescente devin mame în fiecare an, iar sarcina şi naşterea sunt mai riscante atunci când corpul fetei nu este complet dezvoltat. Cu cât fata este mai tânără cu atât riscul este mai mare. Soluţia? O mai bună informare privind mijloacele contraceptive. Din păcate, în era informaţiei, noi, românii suntem codaşi la contracepţie.
Infecţia cu HIV. Aproape jumătate din noile cazuri de HIV apărute într-un an sunt la tineri. Se estimează că în fiecare zi, 2500 de tineri sunt infectaţi cu HIV, iar în prezent peste 5,5 milioane trăiesc cu această boală. Din păcate, sondajele arată că numai 19% din populaţia lumii ştie cum să se protejeze împotriva virusului HIV. Iar un studiu recent a arătat că noi, românii, habar nu avem cum se transmit boli precum infecţia HIV sau hepatita. Malnutriţia. Nu e vorba doar de cei care suferă de foame, ci şi de cei care nu ştiu să se hrănească aşa cum trebuie. Conform OMS, obezitatea este tot o formă de malnutriţie, iar efectele ei pe termen lung sunt la fel de grave ca şi cele ale lipsei de hrană. Din păcate, o alimentaţie greşită în adolescenţă este punctul de pornire al multor boli ale adultului. Iar obiceiurile dobândite până în 20 de ani se schimbă foarte greu.
Depresia şi anxietatea. Sinuciderea este una din cele mai frecvente cauze ale decesului la tineri. Adolescenţa este o perioadă grea pentru orice persoană, ce să mai vorbim de cei care suferă din cauza sărăciei, violenţei, umilinţelor. Suntem una din ţările în care există încă prejudecăţi privind tratamentul psihiatric şi bolile mintale. Prejudecăţi pe care trebuie să le depăşim dacă ne dorim un viitor mai bun pentru copiii noştri. Fumatul. Potrivit OMS, marea majoritate a fumătorilor capătă acest obicei în adolescenţă. Se pare că la nivel mondial sunt 150 milioane de tineri care fumează şi se estimează că 50% dintre aceştia nu vor apuca să ajungă la bătrâneţe. OMS consideră că preţul mare al tutunului, interzicerea reclamelor la ţigări şi interzicerea fumatului în locuri publice ar putea preveni mare parte din aceste decese. Rămâne de văzut dacă au sau nu dreptate…
Consumul de alcool. Aceleaşi strategii sunt recomandate şi în cazul alcoolului. Este periculos nu numai consumul în sine, ci şi starea pe care el o induce. Alcoolul ne reduce capacitatea de auto-control, motiv pentru care tinerii se implică în comportamente periculoase, devin violenţi şi suferă tot felul de accidente. Violenţa. Legată sau nu de alcool, violenţa ucide zilnic 565 de tineri şi copii între 10 şi 29 de ani, în special de sex masculin. Pentru fiecare tânăr ucis, alţi 30-40 sunt spitalizaţi din cauza violenţei. Printre măsurile recomandate de OMS se numără din nou consilierea psihologică, atât pentru cei care au tendinţe către violenţă, cât şi pentru victimele violenţelor. Accidentele de circulaţie. Ranile accidentale reprezintă una din principalele cauze de deces şi handicap la tineri. În fiecare zi, 1000 de tineri mor în accidente de circulaţie, în ciuda informaţiilor cu privire la pericolele vitezei şi în ciuda îngrijirilor medicale tot mai prompte.