Teama de a merge la dentist poate păli în comparaţie cu teama de a merge la psiholog! Doi psihoterapeuţi, specializaţi în terapie de cuplu, Jeni Chiriac şi Anca Samachis,…
… îţi dezvăluie care sunt acele probleme delicate pe care cuplurile autohtone ajung să le rezolve cu ajutorul unei consilieri psihologice de specialitate.
Cum trec cuplurile peste jena de a merge la psiholog
Pentru început, psihologul Jeni Chiriac precizează că problemele de natură fizică sunt mai uşor de identificat şi de abordat, decât cele care au o cauză psihologică. Din cele constatate de specialist, un cuplu care se confruntă cu obstacole emoţionale, apelează întâi la familie, prieteni şi abia mai apoi ia în considerare ajutorul din partea unui psiholog.
Psihologul Anca Samachis a remarcat că, de cele mai multe ori, cuplurile calcă pragul cabinetului ei pentru că, pur şi simplu, nu se mai pot înţelege şi nu îşi dau seama de ce.
„Împreună cu ei descopăr adesea şi o mare teamă de singurătate care îi determină să apeleze la această formă de ajutor, ca la o ultimă încercare de a evita singurătatea”, menţionează psihologul.
Problemele sexuale determină cuplurile să apeleze la psiholog
Întrebată despre cele mai frecvente motive pentru care cuplurile apelează la terapia psihologică, Jeni Chiriac clasează aspectele sexuale pe prima poziţie. Lor le urmează problemele de comunicare şi infidelitatea, adaugă specialistul.
Psihologul Anca Samachis enumeră în topul celor mai frecvente probleme cu care cuplurile se confruntă în terapie: lipsa comunicării sau comunicarea defectuoasă, infidelitatea şi absenţa unor planuri comune de viitor, atunci când cei doi se dezvoltă în direcţii diferite de-a lungul timpului.
Ambii specialişti sunt de părere că infidelitatea survine în urma altor probleme, cum ar fi: gelozia, certurile, disfuncţiile sexuale sau îndepărtarea emoţională, cauzată de lipsa unei comunicări eficiente între parteneri.
Ce poţi face înainte de a apela la ajutorul unui psiholog:
– În cazul problemelor sexuale, consultaţi medici de specialitate care să excludă mai întâi cauzele fizice ale problemei.
– Orice fustrări şi nemulţumiri ai, exprimă-le deschis, dar nu sub formă de acuză. Stabileşte împreună cu iubitul tău nişte obiective pe termen lung. Nu soluţiile de moment pot rezolva nişte probleme de cuplu care au luat amploare în timp.
– „Răbdarea, toleranţa si aşteptările realiste ar trebui să fie principalele voastre resurse cu care să vă înarmaţi, atunci când vreţi să rezolvaţi orice problemă în cuplu”, conchide psihologul Anca Samachis.