Stresul te îngraşă

.

Epidemia de obezitate este legată de o altă afecţiune specifică omului modern: stresul. Acesta face corpul să intre în starea de „supravieţuire cu orice preţ”.
Fie că eşti foarte solicitată la serviciu sau în familie, fie că eşti într-un pericol real şi imediat, corpul tău reacţionează ca şi cum ar trebui să lupte pentru supravieţuire. Drept urmare au loc mai multe schimbări: capeţi mai multă energie (dar pentru o perioadă scurtă), ţi se schimbă metabolismul şi circulaţia sanguină.

Dacă episodul stresant trece rapid, aceste schimbări ar putea chiar să fie sănătoase, pentru ca stresul acut, adică cel intens şi de scurtă durată, protejează organismul.

Dacă situaţia se prelungeşte, în schimb, vorbim de stresul cronic, care îţi pune sănătatea în pericol. Pe lângă alte efecte nocive, el este capabil să producă şi acumularea de kilograme în plus.

Printre hormonii eliberaţi în perioadele stresante se numără şi cortizolul, care încetineşte metabolismul. Cortizolul este vinovat, se pare, pentru faptul că te îngraşi, deşi mănânci la fel ca acum câteva luni, când erai mai slabă.

Pentru a contracara efectele stresului, corpul tău are nevoie de serotonină şi endorfine, hormonii fericirii. Iar singura modalitate de a-i obţine este mâncarea, şi în special dulciurile. Aşa apar poftele. Iar când eşti stresată cu siguranţă pofteşti la o ciocolată şi nu la o roşie.

Pe de altă parte, stresul prelungit afectează şi glicemia, care fluctuează haotic, dându-ţi schimbări de dispoziţie şi stări de oboseală exagerată. Stresul este asociat cu sindromul metabolic, o sumă de probleme care pot duce la diabet şi boli cardiovasculare.

Stresul nu numai că îngraşă, dar afectează şi felul cum organismul tău stochează grăsimea. Cei stresaţi au depozite de grăsime mai ales în jurul abdomenului. Pe lânga faptul că este inestetică, grăsimea abdominală este şi cea mai periculoasă, fiind asociată cu bolile cardiovasculare şi diabetul.

La toate acestea se adaugă faptul că persoanele stresate nu au dispoziţia şi timpul necesar pentru a-şi găti mâncare sănătoasă sau pentru a face mişcare.

Și totuşi, acestea sunt singurele modalităţi de a contracara efectele stresului asupra siluetei. Sportul, de orice fel, nu numai că te ajută să arzi calorii, dar reduce şi stresul, producând endorfine.

    
Vedete din Romania Vedete internationale