De ce femeile sunt de patru ori mai predispuse la COVID-19 de lungă durată decât bărbații

.
Femeile tinere ar fi de patru ori mai predispuse la COVID-19 de lungă durată decât bărbații, potrivit studiilor. Cercetătorii încearcă să afle care sunt cauzele. 

În timp ce bărbații cu vârsta peste 50 de ani tind să aibă simptome mai grave după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, femeile tinere sunt cele mai predispuse la COVID-19 de lungă durată, arată studiile. Rapoartele de anul trecut, din lunile mai-iulie, de la un spital din Paris arată că vârsta medie în aceste cazuri a fost de 40 de ani, iar raportul dintre femei și bărbați era de patru la unu. Ulterior, tendința a fost observată și în alte țări.

Dr. Sarah Jolley, medic la o clinică de recuperare post-COVID din Aurora, Colorado, a declarat că 60% din pacienții ei au fost femei. Și dr. Petter Brodin din Suedia este de părere că proporția femeilor cu COVID-19 de lungă durată ar putea fi chiar mai mare, de 70-80%, potrivit Libertatea.ro.

Citește și: Roxana Ionescu și Tinu Vidaicu s-au căsătorit religios. Ce mesaje au transmis mirii

Mihaela Bilic: „Cireșele îngrașă teribil!”

Cine va prezenta Vorbește lumea după plecarea Lorei

Fată sau băiat? Geanina Lungu a dezvăluit sexul bebelușului

Femeile, mai predispuse decât bărbații și la bolile infecțioase

„Circa 66% din pacienții noștri au fost femei. Multe dintre ele lucrau cu normă întreagă, au copii mici, iar acum mai mult de un sfert dintre ele nu pot să lucreze deoarece se simt rău. Din punct de vedere economic, este o catastrofă”, a dezvăluit dr. Melissa Heightman, care conduce o clinică de îngrijire post-COVID-19 din nordul Londrei.

Prof. Akiko Iwasaki, un imonolog la Școala de Medicină a Universității Yale din Conneticut, a descoperit că celulele T – un grup de celule importante pentru sistemul imunitar, care caută și distrug celulele infectate cu virus – sunt mai active la femei decât la bărbați în stadiul incipient al infecției.

„Femeile au două copii ale cromozomului X. Și multe dintre genele care codifică diferite părți ale sistemului imunitar sunt localizate pe acel cromozom, ceea ce înseamnă că diferite răspunsuri imune sunt mai puternice la femei”, explică acesta.

Potrivit unei alte teorii, femeile aflate la vârsta reproducerii au răspuns imun mai puternic pentru că sistemul lor imunitar se modifică pentru a oferi o protecție sporită în timpul sarcinii. Acest lucru scade riscurile de deces în faza acută a infecției.

Cercetătorii cred că fragmente ale virusul SARS-CoV-2 rămân mai mult timp în corp și pentru că femeile reacționează mai puternic la infecție, acestea pot declanșa valuri de inflamație cronică, cu simptome de durere, oboseală și cap tulbure. Akiko Iwasaki susține că au fost descoperite resturi ale noului coronavirus în aproape fiecare țesut, de la creier până la rinichi.

COVID-19 ar putea declanșa o boală autoimună

Unii oameni de știință cred că în unele cazuri de COVID-19 de lungă durată, infecția a declanșat o boală autoimună, iar sistemul imunitar a produs autoanticorpi. La peste 100 de pacienți care au fost infectați au fost depistați anticorpi auto-direcționați împotriva mai multor țesuturi, de la vasele de sânge la creier. La unii au scăzut natural, la alții au persistat. Aceștia ar putea explica disfuncțiile cognitive, cheagurile și disautonomia – afecțiune în care pacienților le cresc rapid bătăile inimii când încearcă orice fel de activitate.

Femeile ar fi mai predispuse și la afecțiuni de autoimunitate, motiv pentru care prof. Akiko Iwasaki încearcă acum să vadă dacă la pacientele cu COVID-19 de lungă durată există un nivel mai ridicat de autoanticorpi.

Cercetătorii mai cred că diferențele dintre femei și bărbați în cazul bolii COVID-19 de lungă durată s-ar datora cantității mai mari de estrogen în corp, hormonul principal feminin, care poate crește inflamația. Bărbații ar fi mai protejați datorită nivelului mai mare de testosteron, care suprimă numărul de celule producătoare de autoanticorpi. Dacă aceasta ar fi cauza, atunci pacientele cu COVID-19 ar putea fi tratate cu steroizi.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton