În ultimii 25 de ani, femeile din Japonia au deţinut recordul mondial la capitolul longevitate, media de viaţă a acestora fiind de 84 de ani.
În plus, marea lor majoritate au o siluetă de invidiat. Te-ai întrebat vreodată cum reușesc? Naomi Moriyama a publicat recent o carte, „Femeile japoneze nu îmbătrânesc şi nu se îngraşă”, în care dezvăluie secretele acestora.
Nu sar peste micul dejun și nu fac excese de zahăr
Micul dejun este cea mai importantă masă pentru femeile japoneze. Poate conține ceai verde, orez, supă miso, omletă sau pește. Toate aceste alimente au menirea de a energiza organismul. Toate aceste alimente au proprietăţi anti-îmbătrânire, dar contribuie şi la menţinerea greutăţii. În plus, deserturile sunt foarte rare în bucătăria japoneză, lucru extrem de benefic pentru sănătatea și silueta femeilor din Japonia.
Porții mici de mâncare și mult sport
Japonezii sunt învăţaţi de mici să mănânce încet şi să aprecieze fiecare îmbucătură. În Japonia nu se servesc niciodată bolurile pline ochi şi nu se combină felurile de mâncare, fiind întotdeauna servite separat. De asemenea, japonezii fac foarte multă mișcare. deşi sunt o forţă în domeniul construcţiei de maşini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, în cea mai mare parte a zilei. Majoritatea clădirilor japoneze nu sunt foarte înalte şi nu au lift, urcatul scărilor fiind o formă eficientă de exerciţiu fizic.
Japonezii evită alimentele semipreparate, salamurile, pateurile şi alte ingrediente ambalate, bazându-se doar pe ingrediente proaspete. Supermarketurile japoneze chiar sunt considerate „palate ale alimentelor proaspete”.
Lipsa pâinii
Japonezii manancă orez în loc de pâine la fiecare masă. Aceasta este o diferență importantă între modul de a mânca în Est și Vest. Diferența constă în consumul prea mare de făină rafinată care reprezintă o cauză majoră a obezității în SUA, astăzi. În loc să mănânci paine la fiecare masă încearcă o porție de orez brun ( jumătate de ceașcă) sau alte cereale integrale de 1-2 ori pe zi.
Nutriționiștii spun că ar fi culmea să credem că japonezele sunt perfecte la capitolul alimentaţie. Și ele consumă grăsimi. Secretul alimentaţiei lor constă însă în ştiinţa de a îmbina toți nutrienții necesari unei sănătăţi de invidiat cu alimente cu puţine calorii. Specialiştii explică procesul încetinit de ingerare a mâncării prin posibilitatea creierului de a realiza că stomacul este plin: „dacă mâncăm cantităţi mai mici la fiecare masă, vom ajunge în scurt timp să scăpăm de kilogramele în plus, dar şi să avem o viaţă sănătoasă, fără excese”.