De ce este recomandat să consumăm cojile de banană

.
Cojile de banane, ca majoritatea învelișurilor care îmbracă fructele, sfârșesc de fiecare dată la coșul de gunoi, fiind obișnuiți să ne bucurăm doar de savoarea miezului onctuos. Ei bine, și stratul protector al bananei este, se pare un bun de consum, nutriționiștii încadrându-l, mai nou, în categoria superalimentelor.

Potrivit nutriționistei Ella Allred, coaja de banană, deși pare ciudat, este un aliment bogat în nutrienți.  ”Fibrele conținute de cojile de banană ajută la regularizarea funcției vezicii. Faptul că este bogată în magneziu, potasiu, vitamina C și B6 nu este de trecut cu vederea”, consideră Allred.

Laura Flores, un alt nutriționist, din San Diego, susține că, pe lângă vitaminele menționate mai sus, cojile de banană mai sunt bogate și în vitamina B12, vitamina A-care ajută la păstrarea sănătății dentare, a inimii, țesutului și a oaselor, dar și în proteine. ”Mai conține și polifenoli, caroten și multe altele”, explică Flores.

B6 ne întărește sistemul imunitar, ne îmbunătățește sănătatea organismului și a creierului și reglează nivelul de glucoză din sânge, dar ne și binedispune . Și vitamina B12 ajută la buna funcționare a creierului, dar și a sistemului nervos. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de colesterol și la starea de bine, pentru că, spun experții, coaja bananei este bogată și în serotonină sau hormonul fericirii.

Astfel, puse în blender, putem adăuga mai multe fibre smoothie-ului nostru sau ne putem face chiar ceai de banane, cu tot cu coajă. Nu uitați însă să curățați bine înainte învelișul cu oțet.

Iată la ce mai folosesc cojile de banană!

Tratarea negilor

Dacă pui o bucățică de coajă, cu partea exterioară pe negi, aceștia se vindecă foarte bine, asigură experții indieni. Atunci când învelișul capătă culoarea neagră, îndepărtați-o de pe piele și înlocuiți-o cu una nouă, până când excrescența se retrage.

Calmează înțepăturile de iederă otrăvitoare

Tot partea exterioară a coajei se va freca de rană, iar la scurt timp veți observa că iritația se va calma și nici nu vă va mai provoca durere. Pasta care poate fi ”recoltată” cu ajutorul unui cuțit de pe coaja de banană, ajută la fel de eficient la iritația provocată de iedera otrăvitoare.

Vindecă zgârieturile

Coaja de banană poate fi folosită și în cazul zgârieturilor sau a înțepăturilor de țânțari. Pune coajă de banană pe rană, fixeaz-o cu leocoplast, iar dimineața te vei trezi cu pielea fină. Dacă te confrunți cu o zgârietură mai gravă, repetă procedura de două sau de trei ori pe zi. De fiecare dată când aplici o coajă nouă de banană, ai grijă să clătești și să cureți bine rana, pentru a nu se infecta.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton