De ce este periculos să mâncăm castraveții cu tot cu coajă. Avertismentul oamenilor de știință. „Nu e suficient să îi spălăm!”

.

Spălatul fructelor și legumelor înainte de a le mânca este o practică comună în orice gospodărie. Dar noi cercetări sugerează că acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a elimina pesticidele potențial dăunătoare din aceste produse.

Experții de la Universitatea Agricolă Anhui din China au folosit o tehnică specială pentru a detecta urme de substanțe chimice pe care alte teste nu le găsesc.

Testele efectuate cu mere și castraveți, precum și cu alte alimente precum creveții și orezul, au scos la iveală faptul că simpla spălare a alimentelor nu elimină urmele de pesticide care sunt asociate cu apariția bolilor grave, cum este cancerul la ficat.

Oamenii de știință spun că descoperirile lor oferă dovezi clare că nu este suficient să spălăm fructele și legumele înainte de a le consuma, ei sugererând, în schimb, îndepărtarea cojii acestor alimente, notează Daily Mail.

Publicând studiul în jurnalul Nano Letters, ei au concluzionat: „Riscul de ingerare a pesticidelor din fructe nu poate fi evitat prin simpla spălare, altfel decât îndepărtarea cojii. Credem că operația de descojire poate evita în mod eficient pericolele pesticidelor din coajă, reducând astfel probabilitatea de a le ingera.”

Însă este curățarea fructelor și legumelor cu adevărat crucială pentru a ne proteja sănătatea pe termen lung?

Pentru noul studiu, cercetătorii au pulverizat fructele testate cu pesticide precum tiaram și carbendazim.

Apoi le-au spălat pentru a imita practicile de zi cu zi ale milioane de familii care cumpără astfel de alimente în fiecare zi. Cu toate acestea, folosind tehnica lor specială, ei au demonstrat că spălarea nu a fost suficientă pentru a elimina prezența acestor pesticide ce încă puteau fi detectate în „concentrații scăzute”.

Citeşte şi: De ce nu trebuie sa pui niciodata sare pe castraveti

Citeşte şi: Slăbește 10 centimetri în talie cu o băutură din castraveți

Citeşte şi: Cum slăbești cu salată de roșii și castraveți

Citeşte şi: Mihaela Bilic: Ce beneficii pentru sănătate are consumul de smântână cu castraveți murați

Ei au replicat apoi studiul pe alte alimente, inclusiv pe castraveți, creveți și orez, iar rezultatele au fost similare, arătând că și acestea au fost contaminate cu pesticide.

S-a demonstrat, în unele studii pe animale, că soluția pe bază de carbendazim crește riscul de apariție a cancerului hepatic. Tiram a fost, de asemenea, asociat cu probleme de dezvoltare la copiii nenăscuți și este iritant pentru piele, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA.

Expunerea ridicată la carbendazim este asociată cu dureri de cap, amețeli, greață și vărsături, precum și probleme de mișcare.

Cu toate acestea, nici tiramul, nici carbendazimul nu sunt aprobate pentru utilizare în unele țări.

Studii separate, privind pesticidele în general, au asociat expunerea alimentelor la pesticide cu riscul crescut de cancer la oameni. Cu toate acestea, experții spun că beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe și legume depășesc cu mult riscurile prezentate de consumul de alimente cu cantități neglijabile de pesticide.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton