Laptele este un aliment agresiv promovat ca fiind extrem de bun pentru sănătatea noastră. Dacă vorbim despre cel care provine direct de la animale, atunci da, este alegerea potrivită! Însă specialiștii ne avetizează să ne ferim de laptele pasteurizat, pe care îl găsim în mai toate supermarketurile.
Laptele pasteurizat, arată studiile, nu este benefic pentru oase, așa cum este el promovat, de fapt, nu are nici un efect, spun specialiștii.
Se pare că procesul de pasteurizare a laptelui nu face altceva decât să lase laptele ”fără viață”.
De altfel, un număr semnificativ de studii realizate în Suedia, o țară consumatoare de lactate, arată că laptele de vacă, dacă este consumat pe termen lung face mai mult rău sănătății.
Citește și: 7 motive pentru care să nu mai bei lapte
O astfel de cercetare a fost publicată în The British Medical Journal (BMJ). Acesta a avut drept subiecți un număr de 61.433 de femei cu vârste cuprinse între 39 și 74 de ani și a fost realizat pe parcursul a 20 de ani. De asemenea, în cercetare au fost incluși 45.339 de bărbați cu vârste apropiate, care au fost studiați pe parcursul a 11 ani. Acest studiu a arătat că laptele consumat pe termen lung dcrește riscul fracturilor. Iar cele mai expuse, indică aceleași documente, sunt femeile.
Citește și: De ce să nu mai beți lapte degresat
În proporție de 99 la sută, calciul se găsește în schelet, dându-i acestuia rigiditate mecanică. Laptele pasteurizat scade forțat nivelul de calciu, iar consumul pe termen lung al acestui produs duce la osteoporoză, arată aceleași studii.
Pasteurizarea, proces care presupune fierberea laptetul la peste 165 de grade, fosfatazele, niște enzime esențiale pentru sistemul osos, și care absoarbe mineralelel, inclusiv calciul, sunt distruse în proporție de 100 la sută.
Pasteurizarea distruge și vitamina C, dar și vitaminele B, diminuând astfel valoare nutritivă a laptelui.
Așadar, enzimele din lapte, proteinele, anticorpii, dar și o serie de hormoni benefici sunt și ei afectați, devitalizând laptele, lăsându-l, practic, ”fără viață” și privându-l de scopul său nutritiv.
Foto: 123rf.com