Guma de mestecat este des folosită de români. Deși aceasta a avut un cu totul alt scop atunci când a fost inventată, s-a descoperit, în timp, că are și alte beneficii.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că atunci când ai arsuri la stomac este bine să mesteci gumă, aceasta fiind de un real ajutor în acele momente.
Mihaela Bilic: De ce este bine să mesteci gumă când ai arsuri la stomac
Mihaela Bilic, care obișnuiește să le povestească urmăritorilor ei de pe rețelele de socializare despre diferite benificii ale ingredientelor, dar și despre un stil de viață sănătos, a adus acum în discuție importanța și beneficiile gumei de mestecat.
„Știați că… guma de mestecat este un remediu împotriva arsurilor de stomac? Inventată inițial pentru o respirație plăcut mirositoare, guma de mestecat s-a dovedit a fi de un real ajutor în caz de gastrită și reflux gastroesofagian”, a afirmat celebrul medic nutriționist.
„Prin mestecat este stimulată producția de salivă ce are un pH alcalin, iar înghițirea succesivă a acesteia duce la diminuarea acidității gastrice. Tot înghițind repetat se imprimă o direcție clară în circulația sucurilor digestive, dinspre esofag/stomac spre intestin, nu invers!!”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Medicul nutriționist a precizat că, potrivit unui studiu realizat în anul 2005, guma de mestecat reduce refluxul gastroesofagian și chiar protejează smalțul dinților.
„Un studiu publicat în 2005 în Journal of Dental Research confirmă faptul că a mesteca gumă fără zahăr într-un interval de 15-20 min după masă reduce refluxul gastroesofagian. Mai mult decât atât, guma de mestecat contribuie la neutralizarea acidității din cavitatea bucală și protejează smaltul dinților de eroziune, prevenind apariția cariilor”, a mai spus medicul nutriționist.
Mai mult, se pare că guma de mestecat joacă un rol important și în reducerea stresului.
„Iar dacă sunteți stresați sau nervoși, tot guma de mestecat vă ajută să scăpați de încordare: prin mestecat scade sinteza de cortizol (hormonul stresului). Și decât să vă roadeți unghiile sau să dați iama prin pungile de chipsuri și biscuiți, mai bine gumă de mestecat”, a precizat dr Mihaela Bilic.
Totuși, aceasta recomandă să fie evitată guma de mestecat mentolată.
„O singură mențiune: evitați produsele mentolate, ele relaxează sfincterul esofagian și cresc riscul de reflux!”, a subliniat medicul nutriționist Mihaela Bilic.