Năutul este folosit adesea în reţete libaneze şi orientale în general. Vezi ce beneficii are şi de ce este bine să mănânci năut.Năutul conţine fibre şi ajută la slăbitCa şi alte boabe leguminoase, năutul conţine o cantitate mare de fibre alimentare solubile şi insolubile. Fibrele solubile formează un fel de gel în tractul digestiv care captează bila şi colesterolul şi le ghidează spre evacuare. Fibrele insolubile ajută la formarea materiilor fecale, astfel încât instestinul nu se mai blochează, prevenind constipaţia şi alte boli digestive.Năutul conţine proteine, de mare ajutor pentru vegetarieniBoabele de năut sunt o bună sursă de proteine, mai ales pentru cei care au o dietă bazată pe vegetale, care nu consumă carne şi/sau lactate.Aportul de proteine din năut poate înlocui parţial proteinele din carne, lactate şi ouă, fără a aduce în organism grăsimi şi calorii în exces.Mangan pentru energieNăutul este şi o sursă de mangan, un mineral esenţial pentru producerea de enzime care ajută corpul să aibă energie şi să lupte cu stresul oxidativ. O singură ceaşcă de năut acoperă 84.5% din necesarul zilnic de mangan al organismului.Fier pentru sânge sănătosBoabele de năut conţin şi fier, care este foarte util femeilor la menstruaţie, gravidelor şi femeilor care alăptează.Îți recomandăm să încerci și aceste rețete cu nautFierul este una dintre componentele principale ale hemoglobinei din sânge, care transportă oxigenul din plămâni în restul organismului şi care are un rol important în mecanismele de apărare ale corpului.Antioxidanţii din năut sunt vitaliConsumul regulat de năut se pare că reduce colesterolul rău, ajută sistemul cardiovascular să funcţioneze normal şi mai ales aduce un aport de antioxidanţi naturali, printre care saponinele. Acestea reduc riscul de cancer la sân, protejează împotriva osteoporozei şi reduc bufeurile în cazul femeilor aflate la menopauză.Sursa foto mâini năut: ShutterstockCitește și: Cum se fierbe năutul și la ce să folosești boabele de năut fiert