Viermii, mâncarea stricată sau urina îţi provoacă repulsie? Foarte bine! Senzaţia de dezgust te ajută să supravieţuieşti.
Cel puţin aşa suţine un medic de la o clinică americană specializată în igienă şi boli tropicale. Dr. Valerie Curtis a publicat recent un articol în care explică faptul că sila faă de materiile fecale, puroi, viermi sau mâncare putredă este un beneficiu pentru oameni.
La ce foloseşte dezgustul
Aşa cum frica te face să eviţi o haită de câini, ferindu-te de muşcături, repulsia te face să eviţi contactul cu lucruri care ar putea să te îmbolnăvească. Eşti dezgustată când vezi urină sau fecalele căci dacă le atingi ai putea să te alegi cu infecţii.
Eşti dezgustată de viermi pentru că ar putea să-ţi pătrundă în corp, iar de mâncare stricată e bine să te fereşti pentru că te poţi îmbolnăvi..
Dezgust la extrem – fobiile şi obsesiile
Se pare că dezgustul este o reacţie universală – s-a observat că şi viermii, la rândul lor, deşi au numai câteva sute de neuroni, sunt dezgustaţi de anumite bacterii şi se retrag când le văd.
O senzaţie normală de dezgust în faţa anumitor lucruri este benefică. Mai rău e când lucrurile merg la extrem, ca în cazul celor care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceştia se spală pe mâini de sute de ori sau fierb apa de la chiuvetă de zeci de ori ca să fie siguri că nu se strecoară nicio bacterie în corpul lor. La fel se întâmplă în cazul celor care se tem atât de tare de insecte încât au reacţii necontrolate dacă văd o albină.
Dezgustul, la baza moralităţii
Unii specialişti merg până acolo încât să afirme că repulsia faţă de anumite obiecte şi comportamente stă la baza moralităţii în societatea noastră. Astfel, ceea ce este dezgustător este şi lipsit de politeţe: urinatul în public, scuipatul etc. Anumite comportamente sunt astăzi imorale doar fiindcă în trecut oamenii şi-au dat seama că prin ele se pot îmbolnăvi.
Desigur, comportamentul social al oamenilor se schimbă în funcţie de lucrurile care îi dezgustă. Când începe o epidemie devenim mai puţin sociabili şi evităm să-i atingem pe ceilalţi.
Foto: Shutterstock