E ste un fruct originar din China, iar numele lui adevărat este actinidia. Are miezul verde deschis şi gust oarecum asemănător căpşunelor. Se consumă…
în special iarna şi este apreciat nu numai pentru aroma sa deosebită, ci şi pentru beneficiile aduse organismului, prin aportul de vitamine, minerale şi fibre. Este un întăritor al sistemului imunitar şi un antioxidant puternic cu mare eficacitate împotriva efectelor îmbătrânirii.
Concentrat de vitamine
Fructele de kiwi conţin:
â–º Vitamina C – un fruct de mărime medie poate asigura necesarul zilnic al unui adult;
â–º Lutenia – o substanţă apreciată pentru rolul ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei;
â–º Toate tipurile de fibre – protejează organismul împotriva bolilor de inimă, a diabetului şi cancerului;
â–º Cupru – un mineral cu un rol important în perioada de creştere a copiilor, deoarece ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la formarea sistemului imunitar;
â–º Potasiu – ajută la buna funcţionare a inimii şi la reglarea presiunii arteriale (un fruct de kiwi conţine mai mult potasiu decât o banană);
â–º Mai conţin vitaminele E, A şi complexul de vitamine B, dar şi alte minerale: calciu, magneziu, fier, seleniu, zinc.
Spre deosebire de alte surse de vitamina E, fructele de kiwi au un conţinut redus de grăsimi şi un aport caloric foarte mic, de numai 45-55 calorii.
Ştiai că…
…fructele de kiwi se păstrează la rece, într-o pungă din material plastic, niciodată alături de alte fructe sau legume?
…fructele de kiwi se consumă imediat ce au fost curăţate sau se taie în jumătăţi şi se mănâncă cu linguriţa?