Gustoase, dar şi foarte sănătoase, cireşele sunt vedetele verii. Deci, nu lăsa să treacă sezonul fără să te bucuri de savoarea lor.
Cireşul este cunoscut încă din neolitic, fiind adus în Europa pe vremea romanilor. Originar din zona cuprinsă între Marea Neagră şi Marea Caspică, el poate fi întâlnit astăzi pe toate continentele. Se cultivă cu predilecţie în Europa şi Asia.
Secretul unei tinereţi prelungite
Fiind o sursă bogată de antioxidanţi şi de vitaminele A, B şi C, cireşele împiedică îmbătrânirea prematură a pielii şi întreţine ţesuturile (tegumente, mucoase, epitelii). Începând cu vârsta de 40 de ani, unii indivizi pot suferi de acidoză (creşterea anormală a acidităţii) sau de alcaloză (creşterea anormală a alcalinităţii). Prin acţiunea lor de reechilibrare a pH-ului sangvin, cireşele preîntâmpină sau atenuează afecţiunile care pot apărea ca urmare a acestor dezechilibre.
Ideale pentru slăbit
Datorită conţinutului mare de apă (70%), cireşele sunt un excelent diuretic, depurativ şi laxativ. Una sau două zile de cură de cireşe reprezintă o veritabilă detoxifiere a corpului, înlesnind eliminarea deşeurilor şi toxinelor din organism. Cireşele sunt recomandate reumaticilor, persoanelor care suferă de gută, artrită, obezitate sau de constipaţie, celor cu litiaze renale şi biliare, dar şi diabeticilor, deoarece conţin predominant zaharuri uşor de asimilat de că-tre aceştia.
Pentru că sunt bogate în minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu), cireşele sunt ideale pentru persoanele, anemice, cu stări avansate de oboseală şi pentru copiii cu probleme de creştere. Conţinutul de magneziu le recomandă drept un excelent sedativ şi antidepresiv. Cireşele stimulează organismul şi au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, având şi o funcţie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentaţiei intestinale.