Multe persoane se trezesc în timpul nopții, incapabile să facă vreo mișcare. Vezi de ce apare această senzație și când trebuie să te îngrijorezi.
Paralizia din timpul somnului este un fenomen prin care o persoană nu se poate mișca, desi este conștientă, potrivit powerofpositivity.com. Senzația este înfricoșătoare, dar nu este atât de periculoasă precum ai crede. Poate apărea, de obicei, în timpul a două etape ale somnului – cea hipnagogică, înainte să adormi, și cea hipnopompică, atunci când te trezești din starea REM.
În momentul în care adormi, corpul devine foarte relaxat, iar mintea este din ce în ce mai puțin conștientă. Atunci când paralizia apare în timpul perioadei hipnagogice, mintea rămâne trează, în timp ce corpul intră involuntar în starea de relaxare. Deseori o astfel de experiență stârnește panică.
În timpul perioadei REM, mușchii sunt paralizați ca să nu poți reacționa în timp ce visezi. Când apare paralizia în timpul perioadei hipnopompice, o anumită parte a creierului se trezește mai devreme și apare o stare minima de conștiență și niciun control asupra corpului.
Citește și: Motive pentru care te trezești noaptea
Cauzele care duc la paralizie în timpul somnului
Unele persoane trec prin această experiență o singură data în viață sau de cel mult două ori. Alți oameni, însă, pot trăi chiar și de mai multe ori pe săptămână o senzație de paralizie în timpul somnului. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania a arătat că aproximativ 8% din populație se confruntă constant cu acest fenomen. Cei care suferă de boli psihice, precum anxietate sau depresie, sunt mai predispuși la episoade de paralizie în timpul somnului.
Astfel de trăiri au și oamenii care suferă de apnee, au insomnii sau își schimbă constant programul de somn ori abuzează de substanțe ilegale și medicamente.
Simptomele paraliziei din timpul somnului
Oamenii care suferă de paralizie în timpul somnului nu se pot mișca sau vorbi pentru câteva secunde sau minute. Dacă treci prin astfel de experiențe nu trebuie să iei niciun tratament, însă poți merge la medic pentru a vedea care sunt schimbările pe care trebuie să le faci ca să nu mai ai probleme. În unele cazuri este nevoie de un tratament cu antidepresive.
Dacă ți se întâmplă să ai un singur episod de paralizie în timpul somnului nu trebuie să te îngrijorezi, însă dacă este un fenomen constant, fii atentă la obiceiurile din timpul somnului și încearcă să te odihnești mai mult. Scoate din dormitor dispozitivele electronice, pentru că pot afecta calitatea somnului, și renunță la alcool, țigări sau cafea.
Sursa foto: 123rf.